Asad vratio orden Francuskoj: Nije mi čast da nosim medalju robovlasničkog režima

© AFP 2023 / Remy de la MauviniereBašar el Asad
Bašar el Asad - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo inostranih poslova Sirije je vratilo Francuskoj Orden počasnog legionara Bašara el Asada preko Ambasade Rumunije u Sirijskoj Arapskoj Republici, saopštila je pres-služba sirijskog lidera.
Predsednik Sirije Bašar Asad - Sputnik Srbija
Asad: Napad na Siriju ujedinio sirijski narod

U saopštenju se navodi da je razlog za vraćanje Ordena učešće Francuske u „trojnoj“ agresiji SAD i Velike Britanije na Siriju 14. aprila.

„Za predsednika Asada nije čast da nosi medalju robovlasničkog režima koji služi SAD i podržava teroriste u Siriji koji napadaju državu-članicu UN, otvoreno kršeći međunarodno pravo i njegove principe“, navela je pres-služba.

U resoru su naveli da se Sirija uvek sa poštovanjem odnosila prema međunarodnom dijalogu i pravu naroda da sam određuje svoju sudbinu. Damask je protiv svih nametanja odluka spolja, posebno „nezrelih režima koji nemaju iskustvo, mudrosti, uravnoteženosti, režima koji su zasnovani na ličnim interesima na račun interesa naroda“.

U saopštenju se naglašava da je vreme kolonijalizma prošlo i da sirijski narod koji se sedam godina borio protiv terorizma nije uplašen „dečjom i lakomislenom politikom“.

Ranije je agencija AFP saopštila da je okruženje Emanuela Makrona saopštilo da je Pariz pokrenuo proceduru oduzimanja Asadu francuskog Ordena koji je dobio 2001. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala