Vučić poručio i zvaničniku NATO-a: Srbija ostaje neutralna

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICAleksandar Vučić i Paolo Ali
Aleksandar Vučić i Paolo Ali - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Parlamentarne skupštine NATO Paolo Ali konstatovali su da između Srbije i NATO postoji intenziviran dijalog na najvišem nivou, a Ali je naglasio da NATO poštuje poziciju Srbije da bude vojno neutralna i da saradnju definiše prema svojim potrebama.

Vučić je u razgovoru istakao da čvrsta pozicija vojne neutralnosti Srbije nije prepreka za razvoj saradnje sa NATO-om, već je u interesu jačanja regionalne stabilnosti, saopštila je Služba predsednika za saradnju sa medijima.

Ali je podržao napore koje Srbija ulaže u očuvanje stabilnosti i jačanje saradnje u regionu Zapadnog Balkana.

Predsednik Srbije je izdvojio značaj saradnje sa Kforom kako bi se osigurali bezbednost i opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Sovmestnыe učeniя podrazdeleniй voennoй razvedki gosudarstv-členov ODKB Poisk-2016 v Tadžikistane - Sputnik Srbija
Srbija u ODKB-u? „Teško, ali ako NATO stisne, onda možda“

Vučić i Ali su se saglasili da učešće delegacije Skupštine Srbije na godišnjim zasedanjima Parlamentarne skupštine NATO-a, u svojstvu pridruženog člana, doprinosi međusobnom razumevanju, navodi se u saopštenju.

„Razvoj saradnje Srbije sa NATO-om bez želja za članstvom“

Premijerka Ana Brnabić na sastanku sa Alijem rekla je da je Srbija posvećena daljem razvoju saradnje sa NATO-om, iako je vojno neutralna i nema aspiracije ka članstvu u tom savezu.

Brnabićeva je istakla da se Srbija pokazala kao odgovoran partner, spremna da sarađuje sa NATO-om i drugim međunarodnim akterima, pre svega kroz učešće u programu „Partnerstvo za mir“, navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.

Ona je naglasila da je prisustvo Kfora na Kosovu i Metohiji od velike važnosti za Srbiju, naročito nakon nedavnog incidenta kada su specijalne jedinice kosovske policije uhapsile direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića.

Grčki vojnici na vojnoj paradi u Atini, 25. marta 2016. povodom Dana nezavisnosti Grčke - Sputnik Srbija
Srbija ušla u „mini“ NATO — šta ako krenu antiruske akcije

Paolo Ali je naglasio da Srbiju i NATO povezuje zajednički interes za očuvanje mira i stabilnosti u regionu. Predstavnici delegacije preneli su predsednici Vlade da razumeju koliko je pitanje Kosova i Metohije osetljivo za Srbiju i istakli da je važno nastaviti sa pronalaženjem trajnog i održivog rešenja.

Brnabićeva je ocenila da je odnos srpske javnosti prema NATO-u i dalje opterećen teškim nasleđem iz prošlosti, uprkos brojnim oblastima saradnje, koju treba dalje razvijati u oblastima borbe protiv terorizma, trgovine ljudima, organizovanog i sajber kriminala.

Na sastanku je dogovoren nastavak zajedničkih aktivnosti radi povećanja stepena bezbednosti i razmene znanja i iskustva, navodi se u saopštenju.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala