Rusija od SAD traži kompenzaciju zbog povećanja uvoznih dažbina na čelik

© AP Photo / Fabrice CoffriniSvetska trgovinska organizacija
Svetska trgovinska organizacija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je preko Svetske trgovinske organizacije (STO) zatražila konsultacije sa SAD povodom novih dažbina na uvoz čelika i aluminijuma iz Rusije, a Moskva bi tom prilikom mogla da zatraži isplatu kompenzacije, izjavio je neimenovani izvor upoznat sa trenutnom situacijom, prenose ruski mediji.

Kako je rekao, umesto isplate kompenzacije, Rusija bi od SAD mogla da traži i smanjenje dažbina na druge ruske proizvode.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev na zasedanju Vlade Rusije - Sputnik Srbija
Rusija sprema odgovor Americi: Možda je vreme da se revidiraju trgovinski sporazumi

U slučaju da konsultacije ne budu uspešne, upozorio je on, Moskva bi kao odgovor mogla da uvede sopstvene dažbine kako bi uspostavila balans u trgovinskim odnosima sa Vašingtonom.

Izvor je ukazao i da zahtev za konsultacije ne znači i početak sukoba dve delegacije u okviru STO, već mogućnost da se uspostavi ravnoteža uz poštovanje svih normi i pravila te međunarodne institucije.

SAD su krajem marta podigle dažbine na uvoz čelika za 25 i aluminijuma za 10 odsto, između ostalog i iz Rusije i to na neograničeni period. Moskva je te mere okarakterisala kao nelegitimne i obećala da će upotrebiti sve mehanizme kako bi reagovala.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala