Inženjer umesto generala: Kuba dobija novog predsednika Migela Dijas Kanela

© AP Photo / Irene PerezMigel Dijas-Kanel
Migel Dijas-Kanel - Sputnik Srbija
Pratite nas
U komunističkoj Kubi danas se završava jedna era pošto će, nakon što se povuče, predsednik Raul Kastro vlast verovatno predati svojoj „desnoj ruci“ Migelu Dijas Kanelu, koji je rođen 1959, u godini kada su Fidel i Raul izveli levičarsku revoluciju na tom ostrvu, navodi Rojters.

Agencija ocenjuje da se bez obzira na tu promenu, nakon skoro 60 godina vlasti Kastrovih, ne očekuje da ona pokrene korenite reforme u kubanskoj privredi pod kontrolom države i u jednopartijskom sistemu, jednom od poslednjih u svetu.

Kubanske vlasti juče su nominovale prvog potpredsednika Dijas Kanela za jedinog kandidata za predsednika, čime je zagarantovano da će taj 57-godišnji inženjer naslediti generala Raula Kastra.

Senke dece na kubanskoj zastavi tokom proslave pobede Kastra i njegove vojske u Regli na Kubi - Sputnik Srbija
Kraj ere „bradonja“: Kuba na pragu istorijskih promena

AP je preneo da tu nominaciju sada treba da potvrdi Narodna skupština Kube sa 604 poslanika koji uvek potvrđuju nominacije potpuno ili skoro potpuno jednoglasno.

Za novog prvog potpredsednika predložen je Salvador Valdes Mesa (72), bivši sindikalni zvaničnik koji je u Vladi Kube bio na više značajnijih funkcija.

Dijas Kanel pripada mlađoj generaciji lidera, zalagao se za modernizaciju ostrva, ali se od njega, kao dugogodišnjeg funkcionera Komunističke partije, ne očekuje da će insistirati na velikim političkim promenama, piše Rojters.

Ukoliko bude izabran, Dijas Kanel biće prvi predsednik Kube koji je rođen nakon Kubanske revolucije.

Po obrazovanju je inženjer elektronike i po svemu sudeći je više čovek sadašnjeg vremena nego Raul i Fidel Kastro, koji su vladali ostrvom u proteklih šest decenija.

Raul Kastro (86) će do 2021. godine ostati lider Komunističke partije, jedine političke organizacije u zemlji, što znači da će i dalje imati veliki uticaj na procese donošenja državnih odluka.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala