„Jalta“ je počela: Investitori osvajaju Krim

© Sputnik / Olivera IkodinovićPremijer Krima Sergej Aksjonov na Četrvtom međunarodnom ekonomskom forumu na Jalti
Premijer Krima Sergej Aksjonov na Četrvtom međunarodnom ekonomskom forumu na Jalti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Četvrti Međunarodni ekonomski forum na Jalti, na kome učestvuje više od tri hiljade političara, privrednika, eksperata i organizacija iz više od 70 zemalja Evrope, Azije, Afrike i Latinske Amerike, počeo je danas na Krimu.

Forumu na Jalti prisustvuje i tročlana srpska delegacija na čelu sa poslanikom i predsednikom Srpskog pokreta Dveri Boškom Obradovićem, koji bi posle podne, kako je rekao Sputnjiku, u Livadijskom dvorcu trebalo da govori na tribini „Rusija—EU: mehanizmi prevazilaženja krize“.

Krimski most - Sputnik Srbija
Pre roka: Prvi automobili preko Krimskog mosta već u maju

Učesnike je pozdravio i predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je u svom telegramu istakao da je program foruma usmeren na bliže upoznavanje investitora s potencijalom juga Krima, uz povoljne uslove za ulaganje u privredu.

Prema njegovim rečima, učenicima foruma se pruža odlična prilika da uspostave direktan dijalog sa ruskim poslovnim krugovima, kao i sa rukovodiocima federalnih, regionalnih i lokalnih vlasti, da se iznesu konkretni predlozi za poboljšanje poslovne klime i da se iznesu mogućnosti za proširenje buduće saradnje.

Tokom svečane ceremonije otvaranja, predsednik Krima Sergej Aksjonov je istakao da se „ruski Krim ubrzano razvija“ i izrazio je uverenost da će forum biti „plodan i produktivan“.

Glavna tema foruma je „Budućnost sveta. Budućnost Rusije“, a tokom tri dana trajanja foruma biće održano 67 događaja, od kojih je više od 40 poslovnih. Oni će biti posvećeni temama kao što su digitalna ekonomija, digitalna bezbednost, kriptovalute, blokčejn i građevina. Takođe, biće reči i o investicionom potencijalu Krima i njegovoj slobodnoj ekonomskoj zoni.

Jedna od tema foruma biće i posleratni socijalno-ekonomski razvoj Sirije, a ruski investitori su već iskazali želju da investiraju u infrastrukturu te zemlje.

Očekuje se da budu potpisani investicioni sporazumi na ukupnu sumu veću od 150 milijardi rubalja.

Zamenik ministra građevine i stambeno-komunalne privrede Rusije Andrej Čibis je rekao da bi Krim mogao da postane jedan od pilot-regiona programa „Pametni grad“.

U okviru otvaranja foruma održan je i Festival nacionalne kuhinje, a takođe održava se i izložba „Krim, teritorija uspeha“.

Uoči otvaranja učesnike foruma pozdravili su i kosmonauiti sa Međunarodne kosmičke stanice Anton Škaplerov i Oleg Artjomov, koji su poželeli srećan rad svima koji prisustvuju ovom velikom događaju.

U orbitu je dostavljena i zastava Jaltinskog međunarodnog foruma, a kosmonauti su je držali raširenu tokom obraćanja.

Škaplerov je istakao da je Krim njegova domovina i da je tu rođena njegova ljubav prema kosmosu i kosmonautici, a takođe je izrazio nadu da će učvršićivanje i razvoj pozitivnih tendencija, koji se sada dešavaju na Krimu, doprineti ostvarivanju novih korisnih inicijativa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala