Haradinaj: Ništa od ultimatuma Srba, pravimo ZSO po ustavu Kosova

© AFP 2023 / Armend NIMANI /Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da se situacija promenila i da Srpska lista neće jednostrano formirati Zajednicu srpskih opština kako je ranije najavila.

On je na konferenciji za novinare posle sednice kosovske vlade ponovo rekao da će Zajednica srpskih opština biti formirana u skladu sa kosovskim ustavom.

Inače, najavu predstavnika Srpske liste da će, ako Priština ne formira Zajednicu srpskih opština do 20. aprila, kada se navršava pet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, oni to učiniti jednostrano, predstavnici privremenih kosovskih institucija su doživeli kao ultimatum.

Ivica Dačić - Sputnik Srbija
„Čak je i Karl Bilt ismejao stav Mogerinijevog tima o ZSO“

Međutim, kako je u međuvremenu EU Prištini dala rok od četiri meseca za realizaciju tog projekta, Srpska lista je odlučila da sačeka do isteka tog roka, nakon čega će odlučiti o narednim koracima.

„Situacija se promenila. Kosovo je na putu da izradi Statut ZSO, tako da je ultimatum propao“, rekao je Haradinaj.

Kosovske institucije su, naime, formirale radnu grupu koja će se baviti izradom Statuta ZSO, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da će Beograd sačekati još, kako je rekao, tri preostala meseca da vidi da li će taj tim uraditi posao.

Vučić je, međutim, rekao i da ne očekuje da će Priština ispoštovati rok.

Portal „Koha“ prenosi da će u Zvečanu sutra politički predstavnici Srba održati sastanak sa članovima Upravljačkog tima za osnivanje ZSO.

Sastanak će, kako se navodi, biti održan sutra u 13 sati u Skupštini opštine Zvečan.

Dodaje se da se očekuje da će tom sastanku prisustvovati i predstavnici Vlade Srbije.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala