Belgija: EU i Rusija zajednički da traže rešenje za Siriju

© Sputnik / Irina Kalašnikova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Trga berze u Briselu
Zgrada Trga berze u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija i Rusija bi zajednički trebalo da traže rešenje za konflikt u Siriji, izjavio je šef belgijske diplomatije Didije Rejnders.

Kako je rekao Rejnders, sa Rusijom, kao i sa Iranom, potreban je dijalog, te je kao pozitivan primer naveo nekoliko poseta ministara inostranih poslova zemalja EU Rusiji, između ostalog Austrije i Holandije.

Borci terorističke grupe Nusra front - Sputnik Srbija
Militanti na jugu Sirije stvaraju svoju autonomiju pod okriljem SAD

„U maju očekujemo i posetu francuskog predsednika Emanuela Makrona koji će se sastati sa liderom Rusije Vladimirom Putinom. A zašto? Ukoliko ne budemo vršili pritisak na Rusiju putem direktnog dijaloga, ništa nećemo uraditi“, kazao je.

On je izrazio nadu i da će Moskva pokazati želju da sa EU zajednički krene u pronalaženje političkog rešenja za sirijski konflikt.

Rejnders je takođe naveo i da je EU ta koja je uspela da nagovori sirijsku opoziciju da doputuje u Ženevu na pregovore bez ikakvih preduslova.

„Jedino što je preostalo jeste da nagovorimo i sirijske vlasti da sednu za pregovarački sto sa opozicijom, ali za to je neophodno izvršiti jak pritisak na Rusiju i Iran. Mi ćemo to i učiniti“, zaključio je belgijski ministar.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala