Kako je Milo (opet) dobio izbore (video)

© Sputnik / Radoje PantovićMiroslav Lazanski
Miroslav Lazanski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na Đukanovićevu pobedu, pored poslovičnih zloupotreba državnog aparata i drugih neregularnosti, uticala je i mala izlaznost glasača — čak blizu deset odsto manja nego na parlamentarnim izborima oktobra 2016. Opozicioni kandidat Mladen Bojanić nije uspeo da ubedi pre svega srpske glasače da izađu na birališta i da ga podrže.

Izbore u Crnoj Gori pratile su brojne neregularnosti, kaže dopisnik Sputnjika iz Crne Gore Nebojša Popović u emisiji „Na nišanu Lazanskog“, što, prema njegovim rečima, ne predstavlja novost. Neregularnosti su se događale mesecima unazad, dodaje.

„Tu su bile razne zloupotrebe — kupovine ličnih karata, zloupotrebe državnog aparata… Međutim, ono što je dovelo do pobede Mila Đukanovića u prvom krugu jeste, prema mišljenjima svih analitičara, mala izlaznost koja mu je omogućila pobedu u prvom krugu. Poznato je da DPS sve svoje kapacitete koristi kada je u pitanju izlaznost glasača koji podržavaju tu partiju i njihove kandidate, tako da je DPS odradio svoj deo posla, Đukanović je uspeo da izvede na birališta blizu 180.000 građana koji su glasali za njega, ali opozicija je podbacila, nisu uspeli da u dovoljnoj meri motivišu svoje birače da izađu na birališta“, objašnjava Popović. 

On podseća da je u oktobru 2016, kada su održani parlamentarni izbori, na birališta izašlo blizu 74 odsto birača, što je za skoro deset odsto više nego sada.

Marko Milačić u Hecerg Novom, 03.04.2018 - Sputnik Srbija
Moj drug Marko i izbori (video)

U pitanju je kombinacija apatije i svesti da je sve unapred dogovoreno, smatra Popović. Sa druge strane, Mladen Bojanić, koga je podržalo 90 odsto opozicije, dobio je manje glasova nego opozicione stranke koje su ga podržale na prethodnim parlamentarnim izborima.

„Iako je DPS imao dosta problema, opozicija je toliko razjedinjena i posvađana da nisu uspeli da motivišu birače da izađu na birališta“, kaže Popović. 

Poruke koje je biračima slao Mladen Bojanić bile su neubedljive, što se može videti na osnovu apstinencije srpskih birača u Crnoj Gori, smatra istoričar Aleksandar Raković — Đukanović bi, kako pokazuje statistika, pobedio čak i bez glasova manjina.

„Mladen Bojanić nije pružio nijednu poruku Srbima, kao jedinom državotvornom narodu Crne Gore i kao njegovim potencijalnim glasačima. Osim toga da govori srpskim jezikom i da je vernik mitropolije Crnogorsko-primorske, ali pritom ne kaže da je to Srpska pravoslavna crkva, ništa drugo nije rekao“, kaže Raković.

Kampanja Marka Milačića, barem što se Srba tiče, bila je ubedljivija od Bojanićeve, koja je bila bleda. Prema Rakovićevom mišljenju, Bojanić nije ni trebalo da prihvati kandidaturu.

Pristalica Mila Đukanovića - Sputnik Srbija
Milova pobjeda dodatno podijelila Crnu Goru

„On je navodno puštao poruke svima redom za koje je želeo da glasaju za njega, ali to nikada nije srećno rešenje. Pogotovo nije srećno rešenje izgubiti Srbe kao glasače, zbog toga što su Srbi, uprkos svemu, najznačajnija nacionalna zajednica u Crnoj Gori. On nije uspeo da privuče pažnju srpskih glasača. Ali, sa druge strane, on, Milačić i još dvojica kandidata, imali su skoro 40 odsto glasova. To su sve srpski i prosrpski glasači. A 40 odsto je puno i to je dobra odskočna daska“, smatra Raković. 

Predstojeći lokalni izbori veoma su važni, pogotovo oni koji će biti održani u Podgorici, gde će srpske partije moći da ostvare bolji rezultat, dodaje Raković.

Marko Milačić je, prema Rakovićevom mišljenju, najveće osveženje na crnogorskoj političkoj sceni, koji može u budućnosti da postigne dobar rezultat na izborima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala