Kijev: Moguća konfiskacija inostrane imovine „Gasproma“

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaŠtand kompanije "Gasprom" na sajmu u okviru Ruskog investicionog foruma u Sočiju
Štand kompanije Gasprom na sajmu u okviru Ruskog investicionog foruma u Sočiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kijev planira da konfiskuje imovinu dužnika „Gasproma“ u Ukrajini, kao i imovinu ove ruske kompanije u inostranstvu, izjavio je ministar pravde Ukrajine Pavel Petrenko za televizijski kanal ICTV.
Drvo i šibice - Sputnik Srbija
Gasprom prekida tranzit gasa preko Ukrajine — ko će se smrznuti

Prema rečima ministra, imovinu „Gasproma“ koja se nalazi u Ukrajini vlasti zemlje već su prenele u državni budžet i sada traže imovinu ukrajinskih dužnika ruske kompanije.

„U inostranim jurisdikcijama, u Evropi, ’Gasprom‘ ima veoma mnogo imovine, takve imovine koja se lako konvertuje u sredstva. To su gas u nalazištima, hartije od vrednosti, novčana sredstva na računima“, rekao je Petrenko.

U februaru je Stokholmski sud obavezao „Gasprom“ da isplati „Naftogasu“ oko 2,6 milijardi dolara kompenzacije zbog neisporučivanja gasa.

„Gasprom“ je saopštio da su ove odluke stvorile disbalans u korist Kijeva. U martu je ruski koncern podneo žalbu na odluku suda pred švedskim sudom i obavestio „Naftogas“ o početku procedure raskidanja ugovora o isporuci i tranzitu gasa.


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala