Morozov: Simptomi trovanja Skripalja ukazuju da je korišćen gas iz skladišta NATO-a

© AP Photo / Ben Birchall/PAPripadnici britanske policije, vojske i ostalih hitnih službi tokom istrage trovanja bivšeg pukovnika GRU Sergeja Skripalja u Solsberiju
Pripadnici britanske policije, vojske i ostalih hitnih službi tokom istrage trovanja bivšeg pukovnika GRU Sergeja Skripalja u Solsberiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Simptomi trovanja Sergeja i Julije Skripalj u Solsberiju ukazuju da je tom prilikom najverovatnije korišćen laki nervno-parališući gas tipa B-Z, koji je ranije bio u arsenalu NATO-a i koji na ljudski organizam deluje najviše tri dana, izjavio je ruski senator Igor Morozov.
Leonid Slucki - Sputnik Srbija
Duma: Zahtevamo formiranje međudržavne komisije za istragu slučaja „Skripalj“

„To je laki agens treće generacije koji na čoveka deluje od šest sati do tri dana“, precizirao je on i dodao da su vremenski uslovi tog dana u Solsberiju, kao što je to bila magla, mogli da pojačaju dejstvo gasa.

Prema rečima Morozova, taj agens je on lično izučavao još ’70-ih godina prošlog veka tokom studija u okviru predavanja o oružju za masovno uništenje, kojim je raspolagao tadašnji neprijatelj Sovjetskog Saveza.

„Očigledno da ostaci tog agensa i dalje stoje na skladištima hemijskog oružja u SAD i Velikoj Britaniji“, dodao je.

Morozov je takođe rekao da je zbunjen što švajcarska laboratorija nije tu mogućnost spomenula u svom izveštaju koji je potom predat Međunarodnoj organizaciji za hemijsko naoružanje (OZHO).

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala