Amerikanci su se malo izduvali u Siriji, sad je moguć dijalog sa Rusijom

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ima razloga da se veruje da će nakon napada na Siriju Sjedinjene Američke Države intenzivirati dijalog sa Rusijom, smatra direktor Odeljenja za neproliferaciju i kontrolu naoružanja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Vladimir Jermakov.

 

Razrušeni vojno-istraživački centar u Damasku nakon napada koalicije koju predvode SAD - Sputnik Srbija
Švajcarska: Brzopleti napadi na Siriju

„Uprkos činjenici da govorimo o nesposobnosti (Sjedinjenih Američkih Država) za dogovor, o realno kardinalno promenjenoj situaciji u kontaktima, dijalog (sa SAD) se vodi. On možda nije toliko vidljiv, manje je jasan, zasad je apsolutno nepredvidiv, ali se vodi svakodnevno“, rekao je Jermakov na Skupštini Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku.

„Ne može se reći da su se Amerikanci potpuno zatvorili, da ne pokazuju želju za strateški dijalog“, dodao je on.

„Postoje sve osnove da se veruje da će biti dijaloga, pošto su se Amerikanci malo izduvali u Siriji, svi su videli kako je to učinjeno. Figurativno govoreći, Amerikancima je pokazan poligon, prazno polje, tamo su im postavili metu i rekli: ’Ovde možete da grunete‘. Tako se otprilike i desilo. Teško je dati neke prognoze, ali po mom mišljenju, sada će Amerikanci sa revnošću krenuti putem strateškom dijaloga“, istakao je Jermakov.

Sjedinjene Američke Države, Francuska i Velika Britanija izvele su u subotu ujutru raketne napade na sirijske vladine objekte, koji se, prema njihovom mišljenju, upotrebljavaju za proizvodnju hemijskog oružja. Tokom vojne operacije one su na Siriju lansirale više od 100 raketa, od kojih su 71 oborile snage sirijske protivvazdušne odbrane. Ruske snage nisu bile uključene u obaranje raketa, ali su pratile sva lansiranja. Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je vojnu operaciju agresijom na suverenu državu, podsećajući da hemijski napad u Siriji nije potvrđen.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala