Britanija ne otkriva postoji li „Novičok“ u izveštaju OZHO

© AP Photo / Peter DejongSedište Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Hagu
Sedište Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Hagu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije odbilo je da odgovori na pitanje Sputnjika da li se u izveštaju Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) o „slučaju Skripalj“ pojavljuje naziv „Novičok“.
Sednica Saveta bezbednosti UN o Severnoj Koreji - Sputnik Srbija
London zatražio sastanak SB posle objavljivanja izveštaja OZHO o Skripalju

U tekstu pregleda koji je objavio OZHO navodi se da stručnjaci organizacije potvrđuju rezultate britanskih analiza supstance kojom su otrovani Skripaljevi. Međutim, naziv „Novičok“ se ne pojavljuje u tekstu pregleda. U pregledu se dodaje da je kompletan tekst izveštaja klasifikovan.

„OZHO je klasifikovao puni tekst izveštaja i stoga ne možemo po tom pitanju da dajemo nikakve komentare“, odgovorio je portparol Ministarstva spoljnih poslova na pitanje da li se u izveštaju pominje reč „Novičok“.

„Ali, kako se jasno govori u pregledu, OZHO je potvrdio ’rezultate Velike Britanije u vezi sa činjenicom koja je tačno otrovna hemijska supstanca upotrebljena u Solsberiju‘“.

OZHO - Sputnik Srbija
Objavljeni prvi rezultati hemijske analize u slučaju „Skripalj“

Velika Britanija je uz pomoć naučnika u Port Daunu ranije identifikovala otrovnu hemikaliju kao nervni bojni agens „novičok“, istakao je sagovornik agencije.

Odnosi Rusije i Velike Britanije naglo su se pogoršali zbog incidenta u britanskom Solsberiju, gde su otrovani bivši pukovnik GRU Sergej Skripalj, koji je radio za britanske obaveštajne službe i njegova ćerka Julija. Britanska strana tvrdi da je Rusija umešana u trovanje Skripalja nervnim agensom A-234, što Rusija kategorički negira.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala