Pentagon predložio Turskoj alternativu ruskim S-400

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaDivizija S-400
Divizija S-400 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vašington ne preporučuje Ankari da kupuje ruske S-400 i spreman je da Turskoj ponudi alternativne raketne sisteme, izjavio je američki ministar odbrane Džejms Matis.
Divizion protivraketnog sistema S-400 Trijumf u Vladivostoku - Sputnik Srbija
Erdogan: Turska odlučna da kupi S-400

„Sada se dešava da se u jedno područje dovode nekompatibilni sistemi protivraketne odbrane. A to teško da odgovara interesima NATO-a“, rekao je Matis na raspravi u Odboru za naoružanje američkog kongresa.

Pritom je šef Pentagona istakao da Vašington pregovara sa Ankarom i da je spreman da joj obezbedi sisteme kompatibilne sa standardima Severnoatlantskog pakta.

Rusija i Turska su se ranije dogovorile da ubrzaju isporuke S-400. Ova odluka doneta je nakon aprilskog sastanka lidera dveju zemalja, Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana. Dvojica predsednika razgovarala su i o perspektivama zajedničkog rada na raketnim sistemima i pitanjima vezanim za održavanje ovih sistema.

U decembru 2017. godine ruski i turski predstavnici potpisali su kreditni sporazum za kupovinu S-400. Ankara je izjavila da će zemlja dobiti dve baterije, a da će se njihovim održavanjem baviti lokalno osoblje.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala