Rusija: Nadamo se da se neće preći tačka bez povratka u Siriji

© REUTERS / Brendan McDermidAmbasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja odgovara na pitanja novinara
Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja odgovara na pitanja novinara - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija se nada da se neće preći tačka bez povratka u situaciji oko Sirije, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja. On je pretnju upotrebe sile nazvao narušavanjem Povelje UN i ponovo pozvao SAD da se uzdrže od prelaska sa reči na dela.
Predsednik SAD Donald Tramp - Sputnik Srbija
Tramp: Nikad nisam rekao kada će biti napad na Siriju

„Ovo je jasno narušavanje Povelje Ujedinjenih nacija: pretnja međunarodnom miru i bezbednosti predstavlja narušavanje Povelje UN. Izuzetno smo zabrinuti zbog situacije i opasne eskalacije. Nadamo se da se neće preći tačka bez povratka, da će se SAD i njeni saveznici uzdržati od vojnih dejstava protiv suverene države“, rekao je Nebenzja novinarima.

U četvrtak je Savet bezbednosti UN na inicijativu Bolivije održao zatvorene konsultacije o Siriji u vezi sa eskalacijom retorike i pretnjama jednostranim akcijama. Nebenzja je naveo da je trebalo je da se razgovara o „agresivnoj politici pojedinih stalnih članica Saveta bezbednosti i pripremama koje one čine“.

On je naveo da ne isključuje nikakav razvoj situacije u Siriji.

Danas je glavni prioritet sprečavanje „opasnosti od rata“. Odgovarajući na pitanje da li postoji opasnost od rata između SAD i Rusije, Nebenzja je rekao: „Nažalost, ne možemo ništa da isključimo, jer smo videli izveštaje iz Vašingtona, koji su bili su vrlo militaristički“.

„Oni (SAD) znaju da smo mi tamo (u Siriji) i nadam se da će se odvijati dijalog preko odgovarajućih kanala kako bi se sprečio svaki opasan razvoj događaja“, rekao je ruski ambasador. 

Lansiranje rakete tomahavk - Sputnik Srbija
Pompeo o Siriji: Rat zahteva unutrašnje i međunarodno odobrenje

Glavni prioritet Saveta bezbednosti UN i međunarodne zajednice danas bi trebalo da bude sprečavanje rata u Siriji, rekao je Nebenzja.

Švedska je u četvrtak distribuirala nacrt rezolucije o slanju misije na visokom nivou za razoružavanje u Siriju. Razmatranje nacrta počelo je tokom konsultacija Saveta bezbednosti. Nakon sastanka, Nebenzja je rekao da usvajanje predloženog nacrta rezolucije u Savetu nije glavni prioritet „u trenutnim okolnostima“.

„Neposredni prioritet je eliminisanje opasnosti od rata“, naglasio je stalni predstavnik Rusije u UN.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala