Haradinaj pozvao SAD, Nemačku i Francusku da pomognu Kosovu

© AP Photo / Visar KryeziuRamuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj ponovo je danas pozvao SAD da pomogne Kosovu da, kako kaže, u završnoj fazi dijaloga Beograda i Prištine dođe i do međusobnog priznavanja, s tim što je ovog puta spisak proširio i na Nemačku i Francusku.

Kako piše portal „Gazeta ekspres“, Haradinaj je na okruglom stolu u organizaciji pokreta FOL ponovio da je za završnu fazu dijaloga već tražio pomoć SAD.

Zastave Evropske unije ispred sedišta Evropske komisije u Briselu - Sputnik Srbija
EU dala Kosovu rok od četiri meseca za izradu statuta ZSO

„Ulazimo u završnu fazu dijaloga koja podrazumeva međusobno priznavanje. Tražio sam pomoć SAD“, rekao je Haradinaj.

Međutim, portal piše da je Haradinaj primetio da će to biti teško ostvarivo, ukoliko se u dijalog ne uključe „donosioci odluka“, kao što su Tramp, Merkelova i Makron.

„Nikada nisam bio u potpunosti uveren da ćemo kada sprovedemo sporazume — preći u završnu fazu, jer konačna faza zavisi od političke volje velikih. Predsednik Tramp bi trebalo da ima vremena da se pozabavi Kosovom u završnoj fazi, kao i kancelarka Merkel i predsednik Makron“, rekao je Haradinaj.

Ukoliko se velike svetske sile ne uključe direktno u medijaciju, Haradinaj kaže da ne očekuje da će u „završnoj fazi dijaloga doći do međusobnog priznavanja“.

Tanjug  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala