Sirija: Potezi SAD „nepromišljena eskalacija“

© AFP 2023 / US NAVYLansiranje raketa "tomahavk" sa američke krstarice "USS Filipinsko more"
Lansiranje raketa tomahavk sa američke krstarice USS Filipinsko more - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Nepromišljena eskalacija“ Sjedinjenih Američkih Država nije iznenađenje za Damask, saopštila je sirijska agencija SANA pozivajući se na izvor u Ministarstvu spoljnih poslova zemlje.
Donald Tramp - Sputnik Srbija
Tramp: Spremi se, Rusijo, stižu rakete!

„Ova nepromišljena eskalacija SAD ne iznenađuje, jer dolazi od zemlje koja je sponzorisala i još uvek sponzoriše terorizam u Siriji“, izjavio je sagovornik agencije.

Američki predsednik Donald Tramp je danas na napisao na Tviteru da bi Rusija trebalo da bude spremna da obara rakete lansirane na Siriju, a rakete će biti „dobre, nove i ’pametne‘“. Američki lider takođe je napomenuo da su trenutno odnosi SAD i Rusije gori nego u vreme Hladnog rata.

U ponedeljak je zbog izveštaja o hemijskom napadu u Siriji Tramp izjavio da će do srede doneti odluku o akcijama protiv Damaska. On nije isključio ni da je za napad odgovorna Moskva.

Optužbe za hemijski napad

Ranije su neki opozicioni portali i katarska televizija Al Džazira objavio saopštenja pozivajući se na militante da je sirijska vojska u gradu Dumi upotrebila hlor od koga su, navodno, poginule desetine civila.

Američki nosač aviona „Hari Truman“ - Sputnik Srbija
Američka mornarica prebacuje udarnu grupu u Sredozemno more

Predstavnik američkog Stejt departmenta izjavio je da SAD prate moguću primenu hemijskog oružja u sirijskoj Dumi.

Ruski centar za pomirenje zaraćenih strana negirao je saopštenja da su navodno sirijske oružane snage bacile hlornu bombu u Dumi. Centar je istakao da je spreman da pošalje specijaliste za hemijsku zaštitu za prikupljanje podataka koji bi potvrdili tačnost izjava.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je informacija da je sirijska vojska upotrebila otrovne materije objavljena da bi se zaštitili teroristi i opravdali eventualni napadi spolja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala