Čeka se zeleno svetlo: Francuski avioni spremni da polete ka Siriji

© Sputnik / Grigori Sisoev / Uđi u bazu fotografijaFrancuski višenamenski avion Rafal
Francuski višenamenski avion Rafal - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuska u slučaju donošenja odluke o bombardovanju Sirije može to da izvede sa baza koje se nalaze na teritoriji zemlje, a ne iz neke bliskoistočne države, piše „Figaro“.
Donald Tramp - Sputnik Srbija
Tramp: Spremi se, Rusijo, stižu rakete!

Predsednik Francuske Emanuel Makron je već dobio različite razrade planova za izvođenje operacija od francuskih vojnih zvaničnika.

„Stručnjaci ratne mornarice smatraju da će, ako politički bude dato zeleno svetlo za napad, on biti izveden sa teritorije Francuske, vrlo verovatno sa baze Sen Dizje u departmanu Gornja Marna, a ne sa francuskih baza na Bliskom istoku — u Jordanu ili Ujedinjenim Arapskim Emiratima“, navodi „Figaro“.

U saopštenju se objašnjava da te države ne žele da budu uvučene u tako opasne akcije protiv sirijskog suseda.

List saopštava da će lovcima tipa „Rafal“ sa krstarećim raketama „Skalp“ ako polete sa Sen Dizjea trebati tri punjenja gorivom pre nego što stignu u Siriju.

Nova operacija u Siriji mogla bi da bude „vatreno krštenje“ za višenamensku krstaricu „Akvitan“, koja je pre neki dan primećena u istočnom Sredozemlju. Brod se smatra jednim od najsavremenijih u redovima francuske flote i dosad nije učestvovao u operacijama.

„On bi mogao da nanese prvi veliki i brz udar na rastojanju od preko hiljadu kilometara“, piše „Figaro“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala