Borisov Vučiću: Dobro da si ostao samo na škrgutanju zubima...

© Tanjug / DIMITRIJE GOLL/Bojko Borisov i Aleksandar Vučić
Bojko Borisov i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je novinarima u Mostaru da mu je premijer Bugarske Bojko Borisov rekao da je dobro što je pozvao na mir posle pretnji Hašima Tačija o puškama, i poručio da će Srbija nastaviti da poziva na mir.

„Bila je izjava oko pušaka, Velike Albanije i svega drugog. Bojko mi je juče rekao: ’Mogu da mislim da si škrgutao zubima, ali ono što si ispustio preko zuba je bilo dobro. Dobro je da si pozvao na mir‘“, preneo je Vučić na zajedničkoj pres-konferenciji sa Borisovim posle sastanka u Mostaru.

„Mi ćemo tako nastaviti“, poručio je Vučić i ponovio da je važno da se sačuvaju mir i stabilnost.

Sumirajući zajednički zaključak razgovora koje je jutros imao sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovim, Vučić je rekao da bi bilo kakav sukob vratio region stotinu godina unazad.

Vučić i Borisov razgovarali su o predstojećem Samitu u Sofiji 17. maja, kojem preti bojkot Španije zbog učešća predstavnika Kosova, a srpski predsednik ističe da su saglasni da je važno da uradimo sve što je moguće da se sačuvaju mir i stabilnost na Balkanu.

Šah - Sputnik Srbija
Srbija se ne raduje maju: Priznaje li Evropa Kosovo u Bugarskoj

„Bilo kakav sukob bi nas vratio stotinu godina unazad“, rekao je predsednik Vučić i dodao:

„Pokušao sam da uverim Borisova da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da sačuvamo mir i stabilnost i da ćemo na zapaljive izjave reagovati strpljivo i trpeljivo i da tako pokušamo da rešimo naše probleme u regionu, jer bi nas svaki sukob vratio sto godina unazad“.

Kad je reč o Samitu EU — Zapadni Balkan, Vučić je konstatovao: „Mnogo je vremena ispred nas i mnogo toga može da se dogodi i pre toga, a važno je da uradimo sve što je moguće da se sačuvaju mir i stabilnost na Balkanu“.

Šah - Sputnik Srbija
Srbija se ne raduje maju: Priznaje li Evropa Kosovo u Bugarskoj

„Malo je zemalja koje se mogu pohvaliti suficitom u budžetu i takvim stepenom stranih investicija, ali bi se sve to pokvarilo ako bi došlo do bilo kakvih sukoba“, poručio je Vučić uz poruku da će Srbija na očuvanju mira i stabilnosti posvećeno raditi.

Kako je rekao, imamo rast BDP-a od 4 odsto, a mali je broj zemalja koje mogu, i u EU, da se pohvale suficitom od tri godine za redom.

Od Merkelove očekujem razumevanje za Srbiju

Za budućnost Srbije je od izuzetnog značaja sastanak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ali građani ne treba da očekuju previše, jer je prosto nerealno očekivati da mi zapovedamo velikim silama, poručio je Vučić.

„Nemojte da ljudi u Srbiji očekuju previše, jer misliti da ćemo da promenimo odnos Amerike, Nemačke i drugih zapadnih sila prema nezavisnosti Kosova i Metohije — to bi bilo laganje i obmanjivanje“, rekao je predsednik Vučić novinarima nakon sastanka sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim.

Vučić je kazao da od Merkelove ne očekuje pojedinačnu osudu, niti da ona to radi.

„Ono što očekujem i čemu se nadam jeste razumevanje za poziciju Srbije, i pored toga što o pitanju nezavisnosti KiM mislimo drugačije. Ali da dobijemo više za naš narod — za to ću da se borim, i daću sve od sebe“, rekao je predsednik.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala