Tramp o vojnoj operaciji u Siriji: Sve opcije moguće

© REUTERS / Kevin LamarquePredsednik SAD Donald Tramp na sastanku kabineta u Beloj kući
Predsednik SAD Donald Tramp na sastanku kabineta u Beloj kući - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da razmatra situaciju o navodnom hemijskom napadu u sirijskom gradu Dumi, što je nazvao „gnusnim“ činom protiv nevinih civila.
Predsednik SAD Donald Tramp - Sputnik Srbija
Tramp ne bira reči o navodnom hemijskom napadu: Životinja Asad platiće visoku cenu!

Tramp je rekao da će „bitne odluke o Siriji“ biti donete u narednih 24 do 48 sati nakon što se utvrdi ko je odgovoran za navodni napad u Dumi — Rusija, Sirija, Iran ili „svi zajedno“.

„U pitanju je čovečanstvo i ne sme se dozvoliti da se to desi“, rekao je Tramp, navodi se u izveštaji Bele kuće. 

Upitan o vojnoj operaciji u Siriji, američki predsednik rekao je da ništa nije isključeno.

On je dodao da „nema sumnje (u to ko je odgovoran za hemijski napad), ali na generalima je da to saznaju“.

Novinari su upitali Trampa da li smatra da je za ono što se dogodilo odgovoran predsednik Rusije Vladimir Putin. Na to je američki lider odgovorio: „Da, možda je (on odgovoran)“.

„Ukoliko je to Rusija, ukoliko je to Sirija, ukoliko je Iran, ili svi zajedno, mi ćemo razjasniti“, rekao je Tramp i dodao, govoreći o predsedniku Rusije, „svi će platiti — i on i svi“.

Tramp je u nedelju optužio ruskog predsednika Vladimira Putina, Moskvu i Teheran da podržavaju sirijskog predsednika Bašara el Asada nakon izveštaja o navodnoj upotrebi hemijskog oružja u Siriji, dodajući da će Damask platiti „visoku cenu“.

Pogled na Kremlj - Sputnik Srbija
Kremlj: Bez pravih informacija opasno je iznositi optužbe za hemijski napad

Ranije je predstavnik američkog Stejt departmenta rekao za Sputnjik da SAD prate moguću primenu hemijskog oružja u sirijskoj Dumi, zbog čega je moglo da pogine 40 ljudi. Ruski centar za pomirenje zaraćenih strana negirao je saopštenja da su navodno sirijske oružane snage bacile hlornu bombu u Dumi. Centar je istakao da je spreman da pošalje specijaliste za hemijsku zaštitu za prikupljanje podataka koji bi potvrdili tačnost izjava.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je da je davanje informacija o upotrebi otrovnih materija od strane sirijske vojske upotrebljeno da se zaštite teroristi i opravdaju eventualni napadi spolja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala