Lavrov: Rusija se nikada neće saginjati pod ultimatumima Zapada

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov tokom sastanka sa proteranim ruskim diplomatama
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov tokom sastanka sa proteranim ruskim diplomatama - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva nikada neće saginjati pod ultimatumima Zapada, to nije jezik kojim se razgovara sa Rusijom, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na sastanku sa ruskim diplomatama proteranim iz više zapadnih zemalja.
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Amerika: Mi smo proterali najviše diplomata, šta je sa ostalima

„Znate da ćemo, naravno, odgovoriti adekvatno. Nikada se nećemo saginjati pod ultimatumima. To nije jezik na kojem treba da se razgovara sa Rusijom“, naglasio je ministar.

„Ne bih ulazio u detalje o razlozima zbog kojih su vaše misije prevremeno prekinute, vi te razloge dobro znate. Oni nemaju nikakve veze sa vašim radom“, rekao je on.

Lavrov je takođe uverio da će, bez obzira na situaciju koja je nastala zbog nepredviđenog završetka radova u tako velikom broju, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije učiniti sve kako bi se prisilan odlazak diplomata završio što pre i kako bi svi oni „krenuli sa radom na spoljnopolitičkim frontovima“ Rusije.

„Proterivanje ruskih diplomata predstavlja neviđenu provokaciju koja nema nikakve veze sa zadacima širenja međunarodne saradnje, implementacije svih sporazuma koji proističu iz povelje UN, sporazumima sadržanim u brojnim međunarodnim ugovorima, uključujući i Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima“, zaključio je Lavrov.

Pripadnici britanske policije, vojske i ostalih hitnih službi tokom istrage trovanja bivšeg pukovnika GRU Sergeja Skripalja u Solsberiju - Sputnik Srbija
Slučaj „Skripalj“ — otvoreno ismevanje međunarodnog prava

U britanskom Solsberiju su 4. marta otrovani bivši pukovnik GRU Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija, a britanske vlasti, kao i veliki broj država EU, SAD i Kanada okrivile su Moskvu.

S tim u vezi, veliki broj zemalja odlučio je da protera ruske diplomate, dok je Rusija to okarakterisala kao neprijateljski čin.

Zvanična Moskva je u više navrata saopštila i da ni na koji način nije povezana sa incidentom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala