Rusija je naš partner: Biće još tenkova, oklopnih vozila, helikoptera...

© Tanjug / Ministarstvo odbrane/ Jovo MamulaAleksandar Vulin na proslavi Dana Vojnoobaveštajne agencije
Aleksandar Vulin na proslavi Dana Vojnoobaveštajne agencije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da je Srbija vojno neutralna zemlja koja sama donosi odluke i da ne mora da se povinuje bilo čijoj politici.
Mig-29 - Sputnik Srbija
Vulin: Helikopteri krajem godine, sa Belorusima o „migovima“

Vulin je naveo da je osnaživanje Vojske Srbije neophodno kako bi Srbija ostala nezavisna i dodao da će „migovi“, čija je modernizacija u toku, biti najsavremeniji u regionu.

„U skladu sa dogovorom Vučića i Putina, mi ćemo nastaviti sa opremanjem vojske, biće tu još oklopnih vozila, tenkova… Rusija je naš značajan partner, sve što je dogovoreno sprovodi se na vreme. Mi-17 helikopter, to mislimo da nam je sad potrebno“, rekao je Vulin za televiziju „Pink“.

Kako kaže, Vojska Srbije se polako obnavlja, a jačanje vojske znači stabilniji Balkan i mir.

„Vrlo brzo ćemo u javnost izaći sa informacijama o uvozu još ’migova‘, četiri aviona iz Belorusije. MiG-35, njega nema na ovim prostorima. Kada jačate svoju vojsku, jačate ukupne kapacitete zemlje. Svako ulaganje u vojsku je ulaganje u celu zajednicu, nova radna mesta, razvoj sredine“, rekao je Vulin.

Upitan za situacija na Kosovu, Vulin je rekao da je pozicija Srbije nezgodna, ali da nadu ulivaju napori predsednika Vučića i njegov lični autoritet koji omogućava da ga uvažavaju najmoćniji svetski državnici.

„Vučić se grčevito, žilavo bori u korist srpskog naroda. Već smo pregovarali o ZSO, tu nema ponovnog pregovaranja, imam veliko poverenje u Vučića i znam da će uraditi sve što je moguće da sačuva sve što može na KiM“, rekao je Vulin.

Ministar kaže da iako postoji uvažavanje velikih sila prema predsedniku Vučiću lično, to ne znači da će one menjati svoju politiku.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin u Moskvi - Sputnik Srbija
Vulin: Unipolarni svet Srbe izabrao za neprijatelje

„Traži se od Srbije da prihvati nasilje koje se vrši nad njom, to prevazilazi naše snage. Imamo saveznike, i oni istupaju snažnije, ako imaju prema kome“, naglasio je Vulin.

Ministar se osvrnuo na učešće u Nacionalnoj konferenciji o bezbednosti u Moskvi i rekao da je najviše reči bilo o situaciji u Siriji, da postoji bojazan u svetu da se vraća vreme Hladnog rata, kao i da svi očekuju da će Ujedinjene nacije doći do rešenja koji će smanjiti sukobe.

Vulin je upitan za pripadnike Vojske Srbije koji se nalaze u Centralnoafričkoj Republici, gde je danas najmanje jedan civil ubijen, a desetine pripadnika mirovnih snaga UN, civila i pobunjenika povređeno u operaciji protiv oružanih grupa u prestonici te države.

„U Centralnoafričkoj Republici nalazi se 75 pripadnika vojske koji su većinom medicinsko osoblje i ne učestvuju u borbama. Svi su bezbedni i dobro, oni nisu tamo da se bore“, rekao je Vulin.

On je dodao da pripadnici Vojske Srbije trenutno učestvuju u 10 mirovnih operacija širom sveta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala