Na redu je BiH: Prijateljstvo Bakira i Erdogana na testu

© AFP 2023 / ELVIS BARUKCIC Bakir Izetbegović i Redžep Erdogan na grobu Alije Izebegovića
Bakir Izetbegović i Redžep Erdogan na grobu Alije Izebegovića - Sputnik Srbija
Pratite nas
Da li će nakon KiM i BiH da izruči Turskoj „gulenovce“...
Redžep Tajip Erdogan i Hašim Tači - Sputnik Srbija
Erdogan hvali Tačija, a Haradinaj je — nitkov

Zvaničnici obećavaju da će poštovati Ustav i zakone, ali analitičari nisu ubeđeni u njihovu iskrenost.

Nakon što je Kosovo nedavno deportovalo šestoricu Turaka koje Ankara smatra sledbenicima Fetulaha Gulena, mediji izveštavaju da su i pojedini turski državljani u BiH suočeni s mogućnošću izručenja.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić potvrdio je za „Dojče vele“ da „BiH i Turska imaju komunikaciju u vezi s tim pitanjem i BiH postupa u skladu s molbama i zahtevima iz Turske“.

„Taj postupak je u operativnoj fazi i ne mogu vam otkriti detalje, ali mogu da garantujem da će sve što ćemo u tom smislu učiniti biti u skladu s Ustavom i zakonima BiH. Bez obzira na to o kakvim se zahtevima i molbama radi, mi ih nećemo ispuniti ako to ne bude u skladu s našim Ustavom i zakonima“, poručio je Mektić.

Opozicioni islamski sveštenik Fetulah Gulen - Sputnik Srbija
Gulen: Neću da bežim, otići ću u Tursku ako treba

Ministar bezbednosti je dodao da se Bosni i Hercegovini ne može ponoviti slučaj „Alžirske grupe“, jer će se postupati u skladu sa zakonom, ali i propisima koji regulišu međudržavnu saradnju na bezbednosnom planu.

„BiH je članica Interpola i ako se putem Interpola za nekim raspiše poternica, onda je to za nas postupanje u skladu sa zakonom. Ne znam da li će to da liči na slučaj ’Alžirske grupe‘, ali sam siguran da će naši postupci biti u skladu s propisima BiH i propisima međunarodnih organizacija kojima smo pristupili. Ne mogu da prejudiciram da li će se nešto dogoditi u tom smislu, ali morate znati da države svakodnevno jedna od druge traže krivično-pravnu i međunarodnu pomoć. Mi ne možemo apriori da odbijemo zahtev Turske za neku pomoć, ali sve mora biti u skladu s našim zakonima i interesima BiH“, ističe Mektić.

Dojče vele, B92

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala