Rusija traži od Britanije: Vratite nam novac, kriminalce možete da zadržite

© Flickr / Berit WatkinVestminsterska palata u Londonu, pored Temze, sedište je Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije
Vestminsterska palata u Londonu, pored Temze, sedište je Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni tužilac Rusije Jurij Čajka saopštio je da od 2002. godine Rusija traži od Velike Britanije da joj izruči 61 osobu koja se tereti za finansijske malverzacije u Rusiji.
Moskva - Sputnik Srbija
Ruski diplomata: Novi dokazi menjaju ceo „slučaj Skripalj“

„Počevši od 2002. godine tražili smo od Velike Britanije da nam izruči 61 lice koje se optužuje ili je već osuđeno u Rusiji za finansijski kriminal. Šteta iznosi više od 500 milijardi rubalja. To je samo direktna šteta, dok je količina sredstava koju su oni izneli u inostranstvo mnogo veća“, rekao je Čajka u intervjuu za televiziju NTV.

On je dodao da je u Velikoj Britaniji počeo da dejstvuje zakon o prljavom novcu, i svaki strani vlasnik imovine će morati da objasni njeno poreklo.

„Uveravam vas, mnogima će biti teško da to urade. Mi se nadamo da će ovaj zakon primenjivati i Velika Britanija u skladu sa normama civilizovane države, a ne po principu ’pljačkaj opljačkano‘. To jest, ono što je ukradeno u Rusiji sada će Velika Britanija uzeti za svoj budžet. Kriminalce mogu da ostave sebi, a novac treba da vrate. To je naš novac“, naglasio je Čajka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala