Lista sumnjivih „entiteta“: Zna li „Fejsbuk“ uopšte ko je imao pristup podacima korisnika

CC0 / Pixabay / Fejsbuk ilustracija
Fejsbuk ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kompanija „Fejsbuk“ saopštila je danas da je obustavila saradnju sa kanadskom firmom za konsultantske usluge u politici „Egrigejt I-Ku“, nakon što je objavljeno da je moguće da je ta firma na neprikladan način imala pristup ličnim podacima korisnika Fejsbuka.
Društvena mreža Fejsbuk - Sputnik Srbija
Ugroženi podaci do 2,7 miliona korisnika Fejsbuka u EU

Fejsbuk se nalazi pod velikim pritiskom nakon što je otkriveno da su podaci miliona korisnika završili u rukama konsultantske firme „Kembridž analitika“, a Kristofer Vajli, uzbunjivač koji je nekada radio za „Kembridž analitiku“, tvrdi da je ta kompanija sarađivala s kanadskom „Egrigejt I-Ku“.

„U svetlu nedavnih navoda da je moguće da je ’Egrigejt I-Ku‘ povezan sa SCL i da je moguće da je, kao rezultat toga, na neprikladan način dobio podatke korisnika Fejsbuka, dodali smo ih na listu entiteta s kojima smo obustavili saradnju dok traje naša istraga“, navodi se u saopštenju Fejsbuka.

SCL je skraćenica za firmu „Laboratorije za strateške komunikacije“, koja ima ugovor s vladom i vojskom, i vlasnik je „Kembridž analitike“, objašnjava Rojters.

Vajli tvrdi da je „Egrigejt I-Ku“ primao novac od grupe za kampanju za izlazak Velike Britanije iz EU, pre glasanja na referendumu 2016, kada su Britanci izabrali da napuste Uniju.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala