Ruska ambasada: Ubistvo Gluškova za Rusiju ima i političke razmere

© REUTERS / Peter NichollsUlica Moskva u blizini zgrade ambasade Rusije u Londonu
Ulica Moskva u blizini zgrade ambasade Rusije u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ubistvo bivšeg zamenika generalnog direktora „Aeroflota" Nikolaja Gluškova za Rusiju nema samo kriminalno nego i političko značenje, ruski ambasador u Velikoj Britaniji Aleksandar Jakovenko će zatražiti sastanak sa šefom londonske policije, a od Skotland jarda će zahtevati da detaljno informiše rusku stranu o toku istrage.

Gluškov, koji je u odsustvu osuđen u Rusiji na osam godina zatvora zbog pronevere u „Aeroflotu", umro je u Londonu u martu. Skotland jard je saopštio da u ovoj etapi istraga smatra da je njegova smrt „nerazjašnjena".

Policija je saopštila da se Gluškov ugušio, a događaj je kvalifikovan kao ubistvo. Istraga se nastavlja. Istražni komitet Rusije je saopštio da je pokrenuo krivičnu istragu povodom ubistva Gluškova u Londonu.

Vozilo ispred hitne pomoći u Solsberiju - Sputnik Srbija
Sergej Skripalj pri svesti, može da razgovara

„Kao što je poznato iz britanske štampe, smrt ruskog državljanina dogodila se pri veoma čudnim i zagonetnim okolnostima, odmah nakon trovanja porodice Skripalj", navedeno je u saopštenju Ambasade Rusije u Londonu.

Ambasada je saopštila da je upravo dobila notu Ministarstva inostranih poslova Velike Britanije u vezi sa smrću Gluškova, ali da taj dokument praktično nema sadržinu.

„Ambasada zahvaljuje na odgovoru, ali nota ne sadrži nikakve informacije, osim što nas upućuje na londonsku policiju u slučaju da imamo pitanja. Ambasada je postavila samo jedno pitanje britanskim vlastima, a to je da nas detaljno informišu o toku istrage o pogibiji ruskog državljanina. Upravo na ovo pitanje nismo dobili odgovor ni od policije, ni od Forin ofisa, što ne može da ne izazove žaljenje", navela je Ambasada i podsetila da je od smrti Gluškova prošlo mesec dana i da, kao i u slučaju s trovanjem Skripalja, britanska strana ne daje nikakve informacije.

U britanskom gradu Solsberiju 4. marta je otrovan bivši general Državne obaveštajne uprave Rusije Sergej Skripalj, koji je špijunirao za Veliku Britaniju. Otrovana je i njegova kćerka Julija, a London za ovaj incident okrivljuje Moskvu. Rusija kategorički negira da je umešana u napad na Skripalja otrovnom supstancom A-234. Sergej i Julija više nisu u kritičnom stanju i oporavljaju se u bolnici u Solsberiju.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala