Tenzije u Gazi, Palestinci pozivaju na „vatreni petak“

© AP Photo / Tsafrir AbayovIzraelski vojnici u blizini pojasa Gaze
Izraelski vojnici u blizini pojasa Gaze - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tenzije su danas visoke sa obe strane granice između Gaze i Izraela, dok Palestinci u Pojasu Gaze pozivaju na takozvani „vatreni petak“ – drugi pokušaj marša s ciljem da pređu granicu ka teritoriji koja je postala izraelska pre sedam decenija, pa i jedna i druga strana danas očekuju pojačano nasilje.

Uoči „Marša povratka“, koji Palestinci danas planiraju da počnu, s namerom da traje do sredine maja, Izrael je saopštio da neće menjati svoja pravila, a izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman upozorio je da će oni koji ta pravila prekrše biti upucani, prenosi Si-En-En.

Izraelski dron - Sputnik Srbija
Vruće na Bliskom istoku: Izrael ostao bez drona

„Ovo će biti još jedan krvavi vikend. Imamo Hamas koji naoružan pokušava da se progura više nego što možemo da prihvatimo“, rekao je bivši izraelski antiteroristički zvaničnik Nican Nurijel, ponovivši da je granica crvena linija.

Kako je Nurijel upozorio, oni koji se približe pograničnoj ogradi „biće meta“, a oni koji planiraju demonstracije trebalo bi, kaže, da protestuju bez prelaženja crvene linije, jer ako to učine, cena će biti veoma visoka.

Izrael, inače, krivi palestinski pokret Hamas i organizaciju Islamski džihad za nasilje, a upozorio je da će gađati duboko unutar Pojasa Gaze ako izraleske snage budu isprovocirane.

U međuvremenu, Palestinici su spremili hiljade automobilskih guma koje planiraju da zapale sa strane granice koja pripada Gazi, kako bi proizveli gust crni dim i izraelskim snajperistima pomračili vidik, navodi američka televizija.

Prošle nedelje je podignut i šatorski kamp u Abu Safiji kako bi se demonstranti zaštitili.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala