Ruska ambasada: Kada će London da odgovori na pitanja Moskve

© REUTERS / Peter NichollsUlica Moskva u blizini zgrade ambasade Rusije u Londonu
Ulica Moskva u blizini zgrade ambasade Rusije u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je odgovorila na pitanje Velike Britanije u vezi s incidentom u Solsberiju zvaničnim saopštenjem da nema veze s njim, dok britanske vlasti ignorišu ruska pitanja, saopštila je Ambasada Rusije u Londonu.
Ćerka bivšeg ruskog obaveštajca Sergeja Skripalja, Julija Skripalj - Sputnik Srbija
Ruske diplomate uskoro se sastaju sa Julijom Skripalj

„Jedina pitanja koja je u tom kontekstu postavljala Velike Britanija bila su pitanja koja je ambasadoru (Rusije) postavio ministar inostranih poslova 12. marta. Tada je gospodin (Boris) Džonson postavio 24-časovni ultimatum da Rusija odgovori da li je direktno umešana u pokušaj ubistva ili je izgubila kontrolu nad svojim zalihama hemijskog oružja. Bez obzira na uvredljivu i provokativnu prirodu ovih pitanja, Rusija je odgovorila na njih sledećeg dana verbalnom notom Ambasade, u kojoj je britanska vlada informisana da ’Ruska Federacija ni na koji način nije umešana u incident koji se dogodio u Solsberiju 4. marta 2018. godine‘“, navedeno je u saopštenju.

U toj istoj noti, kako je navedeno, ruska strana je zatražila od britanske da ruskim ekspertima dostavi uzorke hemijske supstance o kojoj govore istražitelji, radi analize u okviru zajedničke istrage.

„Velika Britanija je ignorisala zahtev Rusije koji očigledno pokazuje spremnost za saradnju. Drugim rečima, Rusija je odgovorila na dobijena pitanja i tražila mogućnost za saradnju u istrazi. Tako da upravo Velika Britanija odbija da odgovori na naša pitanja (a njih je više od 40 i svaki dan se pojavljuju nova) i da sarađuje“, navedeno je u saopštenju.

Policajci stražare ispred kuće bivšeg pripadnika GRU Sergeja Skripalja u Solsberiju - Sputnik Srbija
Skripalj se brzo oporavlja, nije više u kritičnom stanju

Pozdravljamo oporavak Skripalja

Predstavnik Ambasade Rusije je pozitivno ocenio vest o poboljšanju zdravstvenog stanja Sergeja Skripalja.

„Zahvalni smo medicinskom osoblju koje brine o Skripalju i njegovoj ćerki Juliji, želimo im da se što pre oporave“, naveo je diplomata i dodao da se nada da će, kada se oporave, Sergej i Julija Skripalj moći da daju istrazi dodatne informacije neophodne za otkrivanje počinilaca zločina.

„Uvereni smo da će objektivna analiza pokazati da su optužbe protiv Rusije koje je iznela britanska vlada prazne i neosnovane“, naglasio je diplomata.

Odnosi Rusije i Velike Britanije naglo su se pogoršali nakon incidenta u britanskom Solsberiju, u kojem su otrovani britanski špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija. Britanska strana tvrdi da je u trovanje Skripalja nervnim gasom A-234 umešana ruska država, što Rusija kategorički negira.

Predstavnica bolnice u Solsberiju rekla je u petak da se zdravstveno stanje dvoje pacijenata poboljšava.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala