Zaharova Londonu: Lažovi

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova optužila je britansku stranu da laže, komentarišući informacije o uklanjanju tvita u kome je britansko Ministarstvo spoljnih poslova optužilo Rusiju za umešanost u trovanje bivšeg pukovnika GRU Sergeja Skripalja.

„Velika Britanija sada ima svoju ’epruvetu sramote‘. Evo ga izbrisani tvit britanskog Ministarstva spoljnih poslova da je laboratorija Porton Daun ustanovila da supstanca kojom su, prema rečima Londona, otrovani Skripalji pripada Rusiji. Lažovi“, napisala je Zaharova na svojoj stranici na Fejsbuku.

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije uklonilo sa svog naloga na Tviteru saopštenje da je supstanca kojom su otrovani Sergej i Julija Skripalj proizvedena u Rusiji. Tvit je objavljen 22. marta.

U sredu je ambasada Rusije u Londonu ukazala na nedoslednosti izjava britanske strane u vezi sa istragom slučaja u Solsberiju.

Ambasada je objavila fotografije sa citatima sa Tvitera britanskog Ministarstva spoljnih poslova i laboratorije. U saopštenju od 22. marta pisalo je: „Analize koje su izveli vodeći svetski stručnjaci u vojnoj laboratoriji nauke i tehnologije u Porton Daunu pokazuju da je u pitanju bio nervni agens ’novičok‘, proizveden u Rusiji. Porton Daun je laboratorija akreditovana od strane OZHO (Organizacije za zabranu hemijskog oružja).“

Parlament Velike Britanije - Sputnik Srbija
Britanski stručnjaci NISU uspeli da dokažu da je Skripalj otrovan gasom iz Rusije

U saopštenju koji je 3. aprila na Tviteru objavila sama laboratorija piše: „Naši stručnjaci tačno su odredili nervni agens kao ’novičok‘. U našu odgovornost nikada nije ulazilo i ne ulazi potvrđivanje izvora supstance“.

U britanskom gradu Solsberiju 4. marta su otrovani bivši pukovnik Glavne operativne uprave Rusije (GRU), Sergej Skripalj, koji je radio za britanske obaveštajne službe, i njegova ćerka Julija. Britanska strana tvrdi da je u trovanje Skripaljevih supstancom A-234 umešana Rusija, što Rusija kategorički negira. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala