Patrijarh Irinej: Državni vrh se ozbiljno i hrabro bori sa problemima na KiM

Pratite nas
Kosovo i Metohija je naša najveća rana, kaže srpski patrijarh Irinej i ističe da mu je drago što vidi da se vrh države ozbiljno i hrabro bori sa problemima na tom prostoru.

„Drago mi je što se vrh naše države ozbiljno i hrabro bori sa problemima na KiM. A čini mi se da se malo i situacija u svetu menja. Nema nekog velikog koraka, ali je to ipak prisutno. Dobijamo utisak da se menja u korist našeg naroda. Kakve će plodove to doneti, ostaje da se vidi“, rekao je patrijarh.

Patrijarh srpski Irinej služi liturgiju u Crkvi apostola Petra i Pavla u Moskvi. - Sputnik Srbija
Irinej: Vučić je junak, čestitam mu

Ne sumnja, kaže, u veliki napor koji čini državni vrh da odoli tom velikom iskušenju i da će pojedine zemlje promeniti svoje mišljenje i stavove o Kosovu i Metohiji.

„Verujem da će njihov napor doneti ploda, kao što verujem da će mnoge države koje su se pokazale kao teški neprijatelji videti situaciju i da će zauzeti drugačiji stav“, rekao je patrijarh u intervjuu za televiziju „Hram“.

Nažalost, ističe patrijarh, KiM je naša velika rana.

„Ono što se danas dešava na KiM, današnje stradanje Srba, pravoslavlja na KiM, možda je najveće u odnosu na stradanja koja su bila u prošlosti. Mislim, ne grešim, da je sadašnje stradanje pravoslavlja na KiM najveće stradanje u istoriji“, naveo je patrijarh Irinej.

Kao jednu od velikih tragedija navodi to što je narod prognan sa KiM i čini mu se da je sadašnji egzodus možda najveći u istoriji KiM.

„Nažalost, neke države koje smo smatrali prijateljima, pokazalo se da nam to nisu bili ili to bar danas nisu. I to je veliko razočaranje i izvesno otrežnjenje zbog nekih stvari, da ne kažem zabluda“, naveo je patrijarh.

Prvi među arhijerejima ističe da ne može da zamisli Srbiju bez KiM.

„Srbiju bez Dečana, Pećke patrijaršije, Gračanice, Bogorodice Ljeviške i drugih svetinja naših, ni Kosovo koje je zaliveno krvlju onih koji su ga branili od neprijatelja i koji su ostavili svoje kosti na toj svetoj zemlji, da jednoga dana ne bude Srbija“, rekao patrijarh.

Crkva se, kaže, nada da to nećemo doživeti.

Tanjug

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala