EU nije podržala izjavu Rusije u OZHO o incidentu u Solsberiju

© AFP 2023 / Ben StansallIstraga trovanja bivšeg pukovnika GRU Sergeja Skripalja u Solsberiju
Istraga trovanja bivšeg pukovnika GRU Sergeja Skripalja u Solsberiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija odbila je da podrži nacrt izjave nakon specijalnog zasedanja Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Hagu o incidentu u Solsberiju, pozivajući se na nedostatak odgovora Rusije, navodi se u izjavi u ime EU predstavljenoj u OZHO.
OZHO- Organizacija za zaštitu hemijskog oružja - Sputnik Srbija
Slučaj Skripalj: Rusiju podržalo 14 zemalja

„Evropska unija ne prihvata predloženi nacrt odluke“, ističe se u dokumentu koji je pročitao predstavnik Bugarske u EU.

Predstavnik Bugarske u OZHO Krasimir Kostov izjavio je da je EU „izuzetno zabrinuta“ jer ruska strana navodno „priprema teren za odbacivanje rezultata rada OZHO o incidentu u Solsberiju“.

„Žalosno je što Rusija nije pokazala pozitivnu reakciju na prvobitni predlog Velike Britanije da pruži relevantne informacije“, ističe se u saopštenju.

Evropska unija takođe je izrazila puno poverenje u britansku istragu u „slučaju Skripalj“ i njenu saradnju sa Tehničkim sekretarijatom OZHO u skladu sa pravilima.

Britanski istražitelji u zaštitnim odelima na mestu trovanja bivšeg pukovnika GRU Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Solsberiju - Sputnik Srbija
Britanija kritikovala predloge Rusije o „slučaju Skripalj“

U sredu se u Hagu održava specijalna sednica OZHO, sazvana na inicijativu Rusije o slučaju Skripalj. Ranije je stalni predstavnik Rusije u OZHO-u Aleksandar Šuljgin izjavio da Moskva planira da dâ konstruktivne predloge za civilizovanu istragu o incidentu u Solsberiju. 

U britanskom gradu Solsberiju 4. marta su otrovani bivši pukovnik Glavne operativne uprave Rusije (GRU) Sergej Skripalj, koji je radio za britanske obaveštajne službe, i njegova ćerka Julija. Britanska strana tvrdi da je u trovanje Skripaljevih supstancom A-234 umešana Rusija, što Moskva kategorički negira.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala