NATO ne odustaje od RS — građani spremni da ih golim rukama zaustave

CC0 / Pixabay / Avion SAD A10
Avion SAD A10 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Severnoatlantski vojni savez ne odustaje od namere da nedaleko od Banjaluke održi vojne vežbe sa korišćenjem osiromašenog uranijuma i pored odluke vlasti u RS da to ne dozvoli.

Predsednik RS Milorad Dodik ponovo je rekao da NATO ne može da održi vojnu vežbu na poligonu na planini Manjači, jer je protivna interesima RS i njenog naroda, kao i da je u ovom slučaju potrebno poštovati odluke RS o vojnoj neutralnosti. Dodik nije osporio saradnju sa NATO-om, jer je BiH članica Partnerstva za mir, ali je napomenuo da u pogledu članstva u savezima RS prati politiku Srbije.

Desant srpskih i NATO padobranaca na zajedničkoj vojnoj vežbi. - Sputnik Srbija
Uskoro u Banjaluci NATO vežba sa osiromašenim uranijumom

Može li Republika Srpska da spreči NATO da održi vežbe na njenoj teritoriji?

Politikolog Stevica Deđanski kaže da prema međunarodnom pravu RS ima mogućnost da spreči održavanje tih vežbi jer može da ne dâ saglasnost za njihovo održavanje.

„Ako govorimo o tome da neko želi da krši međunarodno pravo, to više govori o njima. U toj varijanti mi imamo malo opcija — ili da uđemo u rat sa NATO-om ili da svetu pokažemo da su oni ti koji krše međunarodno pravo, i time pokušavaju da izazovu nestabilnost u ovom regionu, iako oni govore drugačije. Tako da ako postoji odluka RS o zabrani održavanja vežbe, a postoji, treba je poštovati, sve ostalo je kršenje međunarodnog prava“, kaže on.

Profesor Fakulteta bezbednosti iz Banjaluke Predrag Ćeranić ovome dodaje da je teško reći koje su tačno ingerencije, kad je reč o NATO-u, jer je Predsedništvo BiH komandant Oružanih snaga BiH.

„Ingerencije jesu na nivou BiH, ali u praksi se tako nešto ne može sprovesti bez dozvole RS. Bilo bi dobro kad bi NATO o tome dao jednu celovitu informaciju, jer bi to onda na neki način umirilo i stanovništvo koje je na ovim prostorima dosta propatilo od posledica NATO dejstava i još trpi“, navodi Ćeranić.

Predsednik RS Milorad Dodik na konferenciji u Beogradu - Sputnik Srbija
Dodik: NATO vežbe na Manjači neće biti

O razlozima zbog čega NATO želi da održi vežbu baš na teritoriji RS Ćeranić ne može da zaključi ništa drugo osim da Alijansa time pokazuje svoju nameru da Bosnu i Hercegovinu inkorporira u svoje redove.

„Očito je da je namera politička, a posebno zbunjuju informacije, koje NATO nije demantovao, da će avioni A-10, koji koriste municiju sa osiromašenim uranijumom, biti angažovani na pomenutoj vežbi“, navodi profesor Ćeranić.

O ovome kao dodatnom problemu govorio je predsednik Dodik, koji je izrazio sumnju u obećanja te vojne alijanse da to oružje neće biti korišćeno tokom vežbe. Ćeranić kaže da je zbog toga 30.000 ljudi koji žive u tom području spremno da, ako za tim bude bilo potrebe, izađu na aerodrom u Mahovljani, koji je udaljen dvadesetak kilometra od Banjaluke kako bi onemogućili kretanje konvoja NATO-a prema Manjači.

Poligon Manjača - Sputnik Srbija
Posledice NATO vežbe na Manjači osećaće se milijardu godina

Pukovnik u penziji Milovan Milutinović podseća da je oružje sa osiromašenim uranijumom zabranjeno na međunarodnom nivou.

„U svetu postoji samo par poligona na kojima su dozvoljene vežbe sa tom municijom. Banjaluka je samo pet do deset kilometra udaljena od poligona i aerodroma na kojima su najavljene vežbe. Naša je generalna ocena da NATO ima mogućnost da i na drugim prostorima koristi to naoružanje, a ne u neposrednoj blizini grada. Tim pre što se traži korišćenje našeg civilnog aerodroma. Dobro je što su vlasti u RS rekle da neće dozvoliti njegovu upotrebu u te svrhe“, kaže naš sagovornik.

On napominje da je taj aerodrom u potpunosti u vlasništvu RS i da vojska BiH nema nikakve ingerencije nad njim. Milutinović podseća da je tu nekada bio poligon JNA koji je korišćen za vežbe artiljerijskog gađanja iz tenkova, ali tada, za razliku od danas, nije bilo naseljeno. To je dovoljna činjenica da je rizična upotreba bilo kakvog oružja, a kamoli osiromašenog uranijuma, zaključuje naš sagovornik.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala