Da li je na vidiku nova Karipska kriza u Crnom moru?

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaKrim
Krim - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajinske vlasti pokušavaju da izazovu drugu Karipsku krizu u kompleksnim rusko-ukrajinskim odnosima, rekao je za Sputnjik zamenik premijer Vlade Krima i stalni predstavnik Krima pri administraciji predsednika Rusije Georgij Muradov.
Predsednički izbori u Rusiji 2018. - Sputnik Srbija
Krim prvi put glasa u Rusiji

Prema rečima Muradova, pretnje Kijeva da će pleniti sve brodove koje isplovljavaju iz krimskih luka su pogubne za Ukrajinu. 

Ranije je Pogranična služba Ukrajine saopštila da će Kijev reagovati na „kršenje“ reda isplovljavanja brodova iz krimskih luka.

Ta izjava je došla nakon incidenta sa ruskim ribarskim brodom „Nord“ koji su prošle nedelje zadržali ukrajinski graničari.

U njemu se nalazilo devet članova posade, svi sa ruskim pasošima. „Nord“ je zaplenjen i trenutno se nalazi u luci Berdjansk. Mornari su stavljeni pod administrativni protokol i zabranjeno im je da napuštaju brod. 

Njihovi advokati smatraju da ih teraju da se deklarišu kao Ukrajinci. Ruskom konzulu nije dozvoljeno da ih poseti, a zabranjeno je i pružanje medicinske pomoći posadi. Kasnije su kapetana Vladimira Gorbatenka prebacili u Herson, gde se nalazi sedište odeljenja SBU. U Kijevu su saopštili da mu preti pet godina zatvora.

Ostatak posade je i dalje u luci.

Krimska uprava FSB je pokrenula krivični postupak zbog otimanja ruskog broda.

Crnomorska flota je već saopštila da je spremna da patrolira Azovskim i Crnim morem. Vojnici smatraju da Kijev možda formira „pravo državno piratstvo“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala