Rusija bez učešća svojih stručnjaka neće priznati istragu o Skripalju

© East News / Peter DejongOZHO- Organizacija za zaštitu hemijskog oružja
OZHO- Organizacija za zaštitu hemijskog oružja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija poziva na istragu u „slučaju Skripalj“, uz uslove da bude zasnovana na dokazima i da Rusija učestvuje u njoj, navodi se u saopštenju ruske delegacije na sednici Izvršnog saveta Organizacije za zaštitu od hemijskog oružja.
Policajci na mestu trovanja bivšeg pukovnika GRU Sergeja Skripalja u Solsberiju - Sputnik Srbija
Britanija ne želi zajedničku istragu sa Rusijom o incidentu u Solsberiju

„Žalim da naglasim: Rusija će priznati zaključke svakog istraživanja — tim pre što će se taj slučaj dotaći kompetencija OZHO, a ne samo interesa Velike Britanije — ukoliko ono bude bilo bazirano na dokazima, ukoliko budu bile poštovane sve međunarodne pravne procedure i ukoliko ruska strana bude učestvovala u njemu“, navela je ruska delegacija.

Rusija je optužila Veliku Britaniju da izbegava saradnju sa Moskvom u svakoj formi o „slučaju Skripalj“.

„I pri tome u propagandi u javnom prostoru stalno od nas nešto traže“, saopštila je ruska delegacija.

Vršilac dužnosti britanskog ambasadora u OZHO Džon Fogo optužio je ranije Rusiju za nepoštovanje Konvencije o hemijskom oružju, Organizacije za zaštitu od hemijskog oružja (OZHO) i tehničkog sekretarijata te organizacije. 

Odnosi Rusije i Velike Britanije naglo su se pogoršali zbog incidenta u britanskom Solsberiju, gde su otrovani bivši pukovnik GRU Sergej Skripalj, koji je radio za britanske obaveštajne službe, i njegova ćerka Julija. Britanska strana tvrdi da je Rusija umešana u trovanje Skripalja nervnim gasom A-234, što Moskva kategorički negira.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala