Svi su oni taoci: Svedočenje koja baca novo svetlo na slučaj „Skripalj“

© SputnikAleksandar Litvinjenko
Aleksandar Litvinjenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Otac Aleksandra Litvinjenka, agenta koji je otrovan u Londonu pre desetak godina, Valter Litvinjenko, izjavio je da su svi ruski begunci u Velikoj Britaniji zapravo taoci američkih vlasti koje teže svetskoj dominaciji.

On je u ekskluzivnom intervjuu za RT rekao da je godinama verovao je da su ruske vlasti, kao i predsednik Vladimir Putin, direktno umešani u napad na njegovog sina 2006. godine, ali je promenio svoje mišljenje pošto se godinama bavio, kako kaže, analizama nedoslednosti u istrazi.

Čovek skida zastavu Rusije sa zgrade ruske diplomatske misije u Londonu - Sputnik Srbija
Rusija objavila 14 pitanja o isfabrikovanom „slučaju Skripalj“: Otkud sad Francuska

Litvinjenko tvrdi i da iako postoje sličnosti sa slučajem trovanja njegovog sina i sa slučajem trovanja bivšeg ruskog obaveštajca Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije, u ovom slučaju je korišćena drugačija taktika. 

„Shvatili su da su zabrljali sa slučajem ’Litvinjenka‘ i odlučili su da promene taktiku. Sada ne pokazuju nikakve dokaze i sve se svodi na čekanje reakcije iz Moskve. Jer da je bilo ruskog traga, kako oni tvrde, sve bi bilo jasno odavno“, rekao je on. 

Litvinjenko veruje i da je istraga oko Skripalja daleko manje transparentna nego što je to bio slučaj 2006. godine sa njegovim sinom. „Isto je bilo i sa Aleksandrom – da je bilo ruskog traga, to bi se pojavljivalo iznova i iznova do danas. Skotland jard nije tražio kriminalca, već je prikrivao tragove“, dodao je. 

Litvinjenko je mišljenja i da će biti teško sakriti sve detalje, te da ceo plan britanskih vlasti na kraju neće uspeti. „Biće uhvaćeni, a britanska premijerka Tereza Mej će biti osramoćena, a i onaj klovn, ministar spoljnih poslova Boris Džonson takođe“, naglasio je. 

Prisećajući se smrti njegovog sina, on je rekao da se u to vreme Aleksandar družio sa Aleksandrom Goldfabrom, koga je optužio da je pripadnik američke CIA. „On je ’cijaš’, to je sve uradila CIA, niko drugi to nije mogao da uradi“, zaključio je Litvinjenko.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala