Konzulat Rusije u Sijetlu zatvoren, Stejt department informisan

© SputnikGeneralni konzulat Rusije u Sijetlu
Generalni konzulat Rusije u Sijetlu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sve stvari iz prostorija Generalnog konzulata Rusije u Sijetlu su iznete, u nedelju je Stejt department obavešten o zatvaranju diplomatske misije do roka koji je odredila američka strana — do kraja 1. aprila, saopštio je za Sputnjik konzul-savetnik Halit Ajsin.
Zastava Rusije - Sputnik Srbija
Rusija: Ne skidamo rusku zastavu sa konzulata u Sijetlu

„Rukovodstvo Generalnog konzulata sastalo se sa odeljenjem Stejt departmenta u Sijetlu i naznačilo da su aktivnosti Generalnog konzulata u skladu sa odlukom američkih vlasti prekinute“, rekao je konzul-savetnik.

Prema njegovim rečima, zvaničnici Stejt departmenta su pozvani da se popnu i pregledaju prostorije na 25. spratu višespratnice u centru grada, ali su ovi to odbili. „Rekli su da će posetiti našu kancelariju sutra. Konzul će prisustvovati u slučaju da iznenada bude nekih pritužbi, ali sumnjam da će ih biti“, dodao je ruski diplomata.

Prema njegovim rečima, svi dokumenti i stvari su prebačeni u rezidenciju Generalnog konzula, gde je već počeo da radi štab koji će pripremiti izvoz svih stvari u druga diplomatska predstavništva i konzervaciju zgrade. Amerikanci su tražili da se rezidencija napusti do 24. aprila.  

Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Rusija: 60 američkih diplomata — persone non grata

Prošle nedelje su SAD objavile da proteruju 48 ruskih diplomata i 12 članova misije Rusije u UN, kao i da zatvaraju Generalni konzulat Rusije u Sijetlu zbog slučaja Skripalj. Rusija je kao odgovor na to proterala 60 američkih diplomata i povukla saglasnost na rad Generalnog konzulata SAD u Sankt Peterburgu.

U britanskom gradu Solsberiju 4. marta su otrovani bivši pukovnik Glavne operativne uprave Rusije (GRU), Sergej Skripalj, koji je radio za britanske obaveštajne službe, i njegova ćerka Julija. Britanska strana tvrdi da je u trovanje Skripaljevih supstancom A-234 umešana Rusija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala