Veselji: Nećemo dozvoliti „bosnizaciju“ ni podelu Kosova

© AFP 2023 / Armend NIMANI Kadri Veselji
Kadri Veselji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsedavajući kosovske skupštine i lider Demokratske partije Kosova (DPK) Kadri Veselji izjavio je, povodom hapšenja Marka Đurića, da niko ne može da dođe na Kosovo i provocira svojim izjavama, te da neće dozvoliti „bosnizaciju“ ili podelu Kosova.

Veselji je u intervjuu za agenciju „Kosova pres“ rekao da „snažno podržava akciju hapšenja Marka Đurića, jer je bez dozvole ušao na teritoriju Kosova“ i visoko je ocenio policijsku operaciju, rekavši da je to „najprofesionalnija policija, koja je uprkos riziku obavila posao, ne povredivši nikoga“, prenosi RTK na srpskom jeziku.

Navodi se da je Veselji izneo tvrdnju da je došlo do „neodgovornog ponašanja srpskih institucija“, dodajući da je „nerealna ideja Srba da od Kosova naprave drugu Bosnu, pokušavajući da bez saglasnosti kosovskih institucija uspostave Asocijaciju (Zajednicu srpskih opština — ZSO)“.

Upamti Srbijo, bam bam, nikad nećeš dobiti Kosovo! - Sputnik Srbija
Upamti Srbijo, bam, bam, bam, nikad nećeš dobiti Kosovo! (video)

„Nikad nećemo to dozvoliti, vrlo sam jasan u tom pogledu… Ali neka se razočaraju, istovremeno neka i polude oni koji misle da će moći da grade paralelizam ili da će moći da nametnu odluke Kosovu izvan institucija Kosova. To važi i za Srpsku listu i za opoziciju“, kazao je Veselji.

On je dodao da će „Asocijacija (ZSO) biti formirana, ali po zakonima i ustavu Kosova“.

Lider DPK je govorio i o deportaciji turskih državljana, navodeći da se „tako nešto više nikada neće ponoviti“.

„Ovo pitanje mora da se razjasni, i svako ko je umešan moraće da snosi odgovornost“, izjavio je Veselji i dodao da bi, kada bi ministar spoljnih poslova bio iz redova DPK, ministar „bio smenjen za dva minuta“.

Veselji je rekao da je bio „postiđen načinom privođenja i deportacije turskih državljana za Tursku“ i da je „tražio izvinjenje članovima porodice privođenih“.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala