Ruski ambasador: Britanci će morati da odgovaraju

© REUTERS / Henry NichollsPripadnik obezbeđenja ispred zgrade ambasade Rusije u Londonu
Pripadnik obezbeđenja ispred zgrade ambasade Rusije u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasador Rusije u Londonu Aleksandar Jakovenko je u intervjuu za NTV izjavio da je slučaj Skripalj provokacija britanskih obaveštajnih službi.
Čovek skida zastavu Rusije sa zgrade ruske diplomatske misije u Londonu - Sputnik Srbija
Rusija objavila 14 pitanja o isfabrikovanom „slučaju Skripalj“: Otkud sad Francuska

„Tu provokaciju su izvele britanske obaveštajne službe. One odbijaju da sarađuju sa nama, ne pružaju nam nikakvu teksturu. To nas zapravo dovodi do zaključka da je to provokacija obaveštajnih službi“, rekao je Jakovenko na NTV.

Odgovarajući na pitanje šta je razlog za takve provokacije, Jakovenko je naglasio da je Velika Britanija trenutno „u vrlo teškoj situaciji“. On je izdvojio dva momenta u ovom događaju.

„Jedan je, rekao bih, unutrašnji i on je povezan sa ’bregzitom‘. Ako ste primetili, kada je u Briselu usvajana izjava o Skripalju, uopšte se nije čula tema ’bregzita‘. U to vreme usvajani su veoma važni sporazumi o daljim pregovorima između Velike Britanije i zemalja EU. To jest, tema je skrajnuta, a Britanci su u datom slučaju prihvatili skoro sve uslove Evropske unije. To kao da je ostalo u senci i to je učinjeno za javnost“, rekao je Jakovenko.

„Pre nekoliko godina Velika Britanija je aktivno razmišljala kakva će biti njena uloga u zapadnom savezu. A onda, kada je usvojen koncept nacionalne bezbednosti (’Strategija za nacionalnu bezbednost i pregled strateške odbrane i bezbednosti u Velikoj Britaniji‘, usvojena 2015. godine), a nešto kasnije je Tereza Mej to potvrdila, Britanci su preuzeli vodeću ulogu u tzv. obuzdavanju Rusije“, istakao je on.

Sednica Saveta federacije Rusije - Sputnik Srbija
Rusija Britaniji: Zatvarate trgovinsko predstavništvo?! Nije problem

Prema rečima ambasadora, za „obuzdavanje“ Rusije bila je potrebna „moćna provokacija kako bi ovaj stav podržali i vlast i narod“.

„Ovako divlju provokaciju Britanci su, najverovatnije, i organizovali da bi optužili Rusiju za mnoge aspekte i da bi je obuzdali“, smatra Jakovenko. 

On je dodao da ovog puta Britanci neće uspeti da utaje informacije.

„Britanci će morati da odgovaraju“, zaključio je ruski ambasador.

U britanskom gradu Solsberiju 4. marta su otrovani bivši pukovnik Glavne operativne uprave Rusije (GRU) Sergej Skripalj, koji je radio za britanske obaveštajne službe, i njegova ćerka Julija. Britanska strana tvrdi da je u trovanje Skripaljevih supstancom A-234 umešana Rusija, što Moskva kategorički negira.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala