Sirija: Masovni odlazak militanata iz Istočne Gute (video)

© REUTERS / Omar SanadikiPripadnici sirijske vojske stoje pored autobusa kojima se pripadnici terorista i članovi njihovih porodica evakuišu iz Haraste
Pripadnici sirijske vojske stoje pored autobusa kojima se pripadnici terorista i članovi njihovih porodica evakuišu iz Haraste - Sputnik Srbija
Pratite nas
Preko 38.000 militanata sa porodicama napustilo je naselje Arbil i prebačeno je u provinciju Idlib, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, dan nakon što je juče postignuta saglasnost sa liderima oružanih grupacija da će napustiti predgrađe Damaska.

Samo 6.000 ih je prebačeno u protekla 24 sata, precizira se i dodaje da je za tu akciju bilo potrebno da se angažuje 141 autobus, kao i da je reč o borcima grupacije Fejlak el rahman.

Zgrade oštećene u granatiranju u sirijskoj Istočnoj Guti - Sputnik Srbija
Postignut dogovor: Militanti napuštaju Istočnu Gutu

Kada je reč o civilima, do sada je putem humanitarnih koridora Gutu napustilo preko 150.000 ljudi, navodim Ministarstvo.

S tim u vezi, ruski vojni resor doneo je odluku da produži humanitarnu pauzu kako bi se svi civili i borci prebacili na drugu lokaciju.

Istovremeno, komisija za primirje u Siriji zabeležila je 11 slučajeva režima prekida vatre u zonama deeskalacija, dok je Turska strana saopštila da je primetila samo jedan slučaj.

„Budući da je takvih slučajeva veoma malo, situacija u tim zonama ocenjuje se kao stabilna“, zaključuje rusko Ministarstvo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala