Vučić: Dve opcije za rešenje kosovskog problema

© Tanjug / Tanja ValičNacionalni konvent o EU
Nacionalni konvent o EU - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su pred Srbijom dve opcije kada je pitanju rešenje kosovskog problema, ali da je realniji predlog opstanka zamrznutog konflikta.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Hoće da uzmu sever Kosova, to im je glavni cilj!

„Najveći broj učesnika unutrašnjeg dijaloga o Kosovu zalagao se za očuvanje statusa kvo i očuvanje zamrznutog konflikta i da čekamo neke bolje prilike”, rekao je Vučić na okruglom stolu u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

On je kazao da je sam protivnik takvog rešenja i da protokom vremena Srbija neće dobiti ništa, već će u boljoj poziciji biti druga strana.

Vučić je rekao da će razgovori Beograda i Prištine biti nastavljeni, ali da se ne zna kako i u kom formatu.

„Kada ispunite sve što je potpisano, bićemo spremni da razgovore nastavimo“, poručio je Vučić.

On je rekao da je cilj albanske strane da po svaku cenu osvoji sever KiM i ostvari pun suverenitet.

Vučić je, govoreći o hapšenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića i upada snaga kosovske policije na sever Kosova, rekao da je Priština to radila da prikrije proterivanje gulenista (osoba povezanih sa organizacijom Fetulaha Gulena iz Turske), a „to je bila i štih proba zauzimanja severa“. 

Dijalog samo po principu: Ostvarimo dogovoreno,pa idemo dalje

Proces dijaloga ubuduće se može voditi samo po principu: prvo se ispuni dogovoreno, pa se razgovor nastavlja, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na debati Nacionalnog konventa u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

"Svakako da će razgovori biti nastavljeni, a na koji način i u kojem formatu, videćemo", rekao je Vučić.

Američki vojnici u sastavu Kfora na Kosovu i Metohiji - Sputnik Srbija
Kfor za Brisel „zaboravljena brigada“, Amerikanci „guglaju“ Kosovo

On je rekao da je problem da razgovarate u petak, a da Priština istog dana donosi odluku da Đurić bude uhapšen, i onda glavnog pregovarača ne samo da pretuku, već pokušavajaju da ga unize, mada su unizili samo sebe.

"Ubuduće će se sve zasnivati na ispunjenju porcesa, odnosno da onos sto je dogovoreno mora i da se ispoštuje, a, kada to ispunite, bićemo spremni da razgovore nastavimo", poručio je Vučić.

On je objasnio da ćemo atmosferu koja je stvorena hapšenjem Marka Đurića morati da prevaziđemo, ali i da poverenja, bilo kakvog, neće biti.
Naveo je i da državno rukovodstvo Srbije nije premno da bude jedini učesnik u kompromisu i svakovrsnom dijalogu i da budemo jedini koji bi trebalo da damo i pružimo sve, a da se druga strana, i oni koji su između, prave da ne vide ko je suštinski za kompromis, a ko nije.

Atmosfera posle događaja u Kosovskoj Mitrovici je, kaže, užasna

Predsednik Vučić smatra da je sve što se dogodilo — urađeno i zbog unutrašnjih problema privremenih vlasti u Prištini, progona gulenista i odnosa prema SAD, ali je to, kaže, bila i proba zauzimanja svera KiM.

"Nije tu bilo reči samo o hapšenju Mardka Đurića, već se radilo i o raspoređivanju njihovih jedinica na sever", objasnio je Vučić.

On je zahvalio članovima Konventa što su se uključili u unutrašnji dijalog. 

Beta, Tanjug, N1  

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala