Počinje obnova Istočne Gute

© AFP 2023 / Hasan MohamedDečak beži ulicama Istočne Gute
Dečak beži ulicama Istočne Gute - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predgrađe Damaska Istočna Guta uskoro će se vratiti normalnom životu, kao što se to dešava u Alepu, rekla je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova u intervjuu za Peti kanal.
Oslobađanje Kafr Batna u istočnoj Guti - Sputnik Srbija
Sirijska vojska oslobodila sve gradove Istočne Gute

„Mesto očišćeno od militanata bilo je jedno od poslednjih uporišta terorista. Postoji očigledan napredak na koji se fokusiraju i Ujedinjene nacije i humanitarne organizacije. Postoji proces izlaska ljudi, oslobađanja grada. Još malo i Istočna Guta će u potpunosti krenuti putem Alepa, gde se već vratilo 100-200 hiljada ljudi — to jeste manje ljudi u odnosu na nekadašnji broj stanovnika, ali to je dobar pokazatelj. To je zaista vraćanje normalnom životu“, rekla je Zaharova.

Ranije su sirijske vladine snage, uz podršku saveznika, oslobodile sva naseljena mesta u Istočnoj Guti, predgrađu Damaska. Poslednja grupa militanata napustila je gradove Zamalka, Ein Tarma, Arbin i Džobar u Istočnoj Guti i otišla ka provinciji Idlib na severozapadu Sirije. Iz ovih gradova je dolazila najveća opasnost za Damask. Teroristi su odatle svakodnevno granatirali sirijsku prestonicu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala