Rusija uzvraća udarac: Strane diplomate napuštaju Rusiju

© REUTERS / Sergei KarpukhinMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija proteruje 60 američkih diplomata i zatvara Generalni konzulat SAD u Sankt Peterburgu, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
Rusko ministarstvo spoljnih poslova - Sputnik Srbija
Moskva: Neće sva iznenađenja biti odjednom

„U ovom trenutku ambasador SAD u Rusiji Džon Hantsman pozvan je u naše Ministarstvo, gde mu moj zamenik Sergej Rjabkov obrazlaže sadržaj recipročnih mera prema SAD“, rekao je Lavrov. „Ove mere podrazumevaju proterivanje jednakog broja diplomata i našu odluku da se povuče saglasnost za rad Generalnog konzulata u Sankt Peterburgu“, dodao je on.

Rusija će preduzeti recipročne mere prema svim državama koje su proterale zaposlene u diplomatskim misijama Ruske Federacije, rekao je Lavrov.

„Što se tiče ostalih zemalja, sve će biti recipročno: u smislu broja ljudi koji će napustiti Rusiju iz diplomatskih misija“, rekao je on.

Lavrov je dodao da ruska strana zahteva da joj se omogući konzularni pristup Juliji Skripalj, koja se nalazi na britanskoj klinici nakon trovanja u Solsberiju.

Ćerka bivšeg ruskog obaveštajca Sergeja Skripalja, Julija Skripalj - Sputnik Srbija
Julija Skripalj se oporavlja, nije više u kritičnom stanju

„Zdravlje Julije Skripalj se brzo popravlja i mi smo ponovo zatražili da nam se omogući pristup Juliji kao državljaninu Rusije“, istakao je ministar.

On je izrazio nadu da će „britanska strana uspeti da ispuni svoje obaveze prema konzularnoj konvenciji i Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima“.

Lavrov je dodao da ruska strana zahteva da joj se omogući konzularni pristup Juliji Skripalj, koja se nalazi u britanskoj klinici nakon trovanja u Solsberiju.

Moskva smatra da je žalosno što je London doneo zaključke o umešanosti Rusije u trovanje bivšeg pukovnika Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije pre kraja istrage, rekao je Lavrov.

„Inače, sama istraga još nije završena. Kao što znate, Skotland jard kaže da će im biti potrebni meseci, a presuda je već doneta, to je žalosno. Takvo ismevanje međunarodnog prava još nismo videli“, naglasio je Lavrov. 

Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Zaharova: Prezentacija o slučaju „Skripalj“ podseća na dečiju slikovnicu

Moskva je predložila da se 4. aprila sazove vanredna sednica OZHO u vezi sa slučajem „Skripalj“ i očekuje pošten razgovor, izjavio je ruski ministar.

„Kako bi se postigao normalan razgovor, kako bi se utvrdila istina, zvanično smo predložili da se sazove 4. aprila vanredna sednica izvršnog saveta OZHO, gde ćemo pokrenuti konkretna pitanja — koja smo postavili mnogo puta, ali to ćemo uraditi u uopštenom obliku“, dodao je on.

„Nadam se da naši zapadni partneri neće eskivirati pošten razgovor, inače će to biti još jedna potvrda da je sve što se dešava najgrublja provokacija“, naglasio je ruski ministar.

Ranije je niz zemalja Evropske unije, među kojima su Nemačka, Francuska i Poljska, baltičke zemlje, Ukrajina, Moldavija Hrvatska, Albanija, kao i SAD i Kanada odlučio da protera više od sto ruskih diplomata zbog incidenta u Solsberiju, gde su 4. marta otrovani bivši pukovnik Glavne operativne uprave Rusije (GRU), Sergej Skripalj, koji je radio za britanske obaveštajne službe, i njegova ćerka Julija. Britanska strana tvrdi da je u trovanje Skripaljevih supstancom A-234 umešana Rusija. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije upozorilo je da ovaj neprijateljski korak neće ostati bez odgovora. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala