Haradinaj: Srbe hapsili „bum-bum policajci“

© AFP 2023 / Armend NIMANI /Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer takozvane republike Kosovo Ramuš Haradinaj dao je, prvi put u istoriji, intervju na srpskom jeziku.

On je za TV O2 i portal B 92 rekao da je direktor kancelarije za KiM Marko Đurić ušao na teritoriju Kosova nelegalno, te da nisu imali izbora osim da ga uhapse.

Ana Brnabić na sednici Skupštine Srbije. - Sputnik Srbija
Brnabićeva: U ovoj vladi Dačić neće govoriti o Kosovu

Pošto mu je predočen papir na kome se vidi da je Priština ipak Đuriću dala dozvolu za ulazak, Haradinaj je neubedljivo rekao da mu treba vremena za analizu. Haradinaj tvrdi da je od kosovskog Ministarstva spoljnih poslova dobio informaciju kako je Đuriću odbijen prvi zahtev za ulazak na Kosovo i da je on tražio od ministarstva da se Marku Đuriću dozvoli ulazak.

„Mi smo otvoreni za Srbe, političare i uvek smo bili otvoreni, jedino je Đuriću bio zabranjen ulazak. Da je sačekao dan, sve bi prošlo normalno“, objašnjava Haradinaj.

Kosovski premijer smatra da scene privođenja Marka Đurića koje su obišle svet nisu dobra stvar, ali da je ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova samo poštovalo zakon.

„Marko Đurić nije morao na onakav način da bude priveden. Mogao je na normalan način da se zaustavi. Problem je što redovna policija nije mogla to da uradi, već je to uradila antiprotestna policija“, kaže on.

Na pitanje novinara ko kontroliše tu policiju, Haradinaj je smeškajući se rekao da je to „njihova“ policija.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Krivi smo što smo živi

„To je policija protiv protesta, protiv nasilja. To su policajci koji znaju samo taj posao. Stignu i onda: Bum-bum! To nije mogla redovna policija. Zato se desila ta brutalnost. Oni su takvi. Oni služe samo za to.“

Haradinaj je rekao da se izvinio mnogim srpskim kolegama i dodao da to što se desilo nije bilo upereno ni protiv jednog Srbina.

Kad je reč o Zajednici srpskih opština, Ramuš Haradinaj tvrdi da on nije protiv, ali da nema vremena da se bavi time.

„Nisam ja protiv, ali ne mogu ja da je formiram. Počinjem dan u sedam ujutro, završim kasno u noć. Ne mogu sve rešavati.“

Kompletan intervju Ramuša Haradinaja možete pogledati na ovom linku.

B92, TV O2

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala