Zeman: Želim dokaze umešanosti Rusije u trovanje Skripalja

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Češke Miloš Zeman
Predsednik Češke Miloš Zeman - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je u intervjuu za „Blesk“ da mu trebaju činjenice o učešću Rusije u trovanju bivšeg pukovnika GRU Sergeja Skripalja, a ne neosnovane optužbe.
Miloš Zeman, predsednik Češke - Sputnik Srbija
Češka proverava da li se u zemlji proizvodio „Novičok“

„Želim da znam činjenice. Ja ću, naravno, to pozdraviti ako Velika Britanija predstavi neke dokaze da su Rusi želeli da ubiju dvostrukog agenta Skripalja“, rekao je Zeman.

Zeman je podsetio da je u ponedeljak naložio češkoj kontraobaveštajnoj službi da proveri optužbe ruske strane da je supstanca mogla da bude napravljena ili skladištena u Češkoj. „Ja u to ne verujem, ali je uvek bolje imati informacije od kontraobaveštajne službe da je ova optužba neistinita, nego da živite u uverenju da u tome ima nečeg (istinitog)“, objasnio je on.

Predsednik očekuje izveštaj od kontraobaveštajne službe o izvršenju zadatka u roku od mesec dana. On je potrebu za sprovođenjem istrage argumentovao pozivajući se na „neke izvore“ i izveštaje u medijima, prema kojima se nepoznata supstanca mogla proizvoditi u Češkoj.

Zeman se nije mešao u proces donošenja odluke vlade da protera troje ruskih diplomata. Ovaj korak, prema njegovim rečima, nije efikasan instrument u „slučaju Skripalj“.

Zastava Kremlja - Sputnik Srbija
Češka proteruje ruske obaveštajce, a Poljska...

„Proterivanje diplomata se u Evropi dešavalo već nekoliko puta. Smatram da je to pomalo suvišno, ali nemam ništa protiv toga. Neka se dešava. Oni (diplomate) će se kroz neko vreme ponovo vratiti“, dodao je Zeman. Prema njegovom mišljenju, Češka treba da ima „korektne ili prijateljske odnose sa svim značajnim zemljama“.

U ponedeljak i utorak je više zemalja Evropske unije, kao i SAD, Kanada, Norveška i Ukrajina, odlučilo da protera ruske diplomate zbog incidentom u Solsberiju.

U britanskom gradu Solsberiju 4. marta su otrovani bivši pukovnik Glavne operativne uprave Rusije (GRU) Sergej Skripalj, koji je radio za britanske obaveštajne službe, i njegova ćerka Julija. Britanska strana tvrdi da je u trovanje Skripaljevih supstancom A-234 umešana Rusija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala