Kosovska Mitrovica: U akciji policije ROSU 32 povređenih, petoro teže

© AFP 2023 / Armend NIMANIPolicija tzv. Kosova pored puta blizu Kosovske Mitrovice
Policija tzv. Kosova pored puta blizu Kosovske Mitrovice - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici dr Milan Ivanović rekao je da je zbog jučerašnje nasilne akcije pripadnika specijalne jedinice kosovske policije ROSU u toj zdravstvenoj instituciji zbrinuto 32 povređenih, od kojih je petoro imalo teže povrede, a među njima su bili i predstavnici zvaničnih institucija.

„U bolnici je sinoć zbrinuto 32 povređenih — 17 je zbrinuto na Odeljenju za oftalmologiju zbog povreda nanetih uglavnom suzavcem, biber sprejom, ali bilo je i ozbiljnih povreda kao što je erozija rožnjače. Trinaestoro osoba je primljeno na Odeljenje za hirurgiju i dvoje na Odeljenju za ortopediju“, rekao je Ivanović za Tanjug.

On je kazao da od ukupno 32 povređene osobe petoro ima teže povrede.

Barikade Srba u mestu Rudare - Sputnik Srbija
Bageri čuvaju krst — Srbi ne odstupaju s barikada na Kosovu, stigle jedinice Kfora

Dodao je i da se radi o povredama glave, toraksa, stomaka, slabinskog predela i karlice.

„Među njima su i zvaničnici kosovskih institucija, predsednici opština, ministar poljoprivrede u vladi Kosova. Očigledno je da je primenjena jedna brutalna sila nad licima koja imaju pun legalitet i legitimitet“, rekao je Ivanović koji je i sam prisustvovao nasilnom delovanju pripadnika ROSU.

Ivanović je dodao da jedan broj pacijenata, iz straha od represije, insistirao da ostane anoniman.

Povrede, prema njegovim rečima, nanete su dugim cevima, kundacima i cokulama, a uglavnom se radi o kontuzionim povredama i povredama ekstremiteta, grudnog koša, abdomena i glave.

Ukazao je da u bolnici zadržan Nenad Rikalo, kosovski ministar poljoprivrede, koji je imao povrede abdomena i koji je opserviran u toku noći, te su mu rađene pretrage rendgenom i skenerima.

„On je u ovom trenutku u intenzivnoj jedinici i njegovo stanje je stabilno. Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Željko Jović smešten je u bolnicu sa povredama karlice, ekstremiteta i predložena je hospitalizacija. Među pacijentima koji je trebalo da budu hospitalizovani bilo je i onih koji su odbili da ostanu u bolnici, kao što je predsednik opštine Leposavić Zoran Todić, kao i savetnik premijera Ivan Milojević, koji je imao povredu oka i toraksa. Oni su zbrinuti na kućno lečenje i ambulantskom tretmanu“, naveo je Ivanović.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala