Otkrio skandal s Fejsbukom i šokirao britanske poslanike: „Moj prethodnik je ubijen“

© REUTERS / Toby MelvilleKristofer Vajli
Kristofer Vajli - Sputnik Srbija
Pratite nas
Haker Kristofer Vajli, koji je otkrio najveću krađu podataka u istoriji „Fejsbuka“, pojavio se pred britanskim zakonodavcima.

Nakon otkrića skandala u kojem su pokradeni podaci 50 miliona korisnika „Fejsbuka“, uzbunjivač Kristofer Vajli sastao se sa članovima Odbora Parlamenta Velike Britanije za digitalne medije, kulturu, medije i sport. Vajli je radio za kompaniju „Kembridž analitika“, koja je koristila ukradene informacije kako bi uticala na rezultate izbora. Britanske vlasti izjavile su da će pokrenuti istragu o mogućem uticaju na kampanju za „bregzit“.

„Moj prethodnik je ubijen, a policija podmićena da ne istraži ubistvo“

Vajli je pred Odborom izneo šokantnu tvrdnju o svom radu za kompaniju „Kembridž analitika“, piše „Biznis insajder“. Izjavio je da je njegov prethodnik ubijen u hotelu u Keniji, a policija je podmićena kako ne bi istražila ubistvo.

Vajli je ispričao da je njegov prethodnik Dan Muresan otrovan nakon što je jedan posao kompanije propao. Međutim, rekao je kako nema dokaza za te tvrdnje, već su mu to rekli drugi zaposleni. Takođe je naveo da je „Kembridž analitika“ bila umešana u niz ilegalnih aktivnosti širom sveta.

Vajli je rekao da kompanija nije brinula o zakonu.

„Nisu marili jesu li njihovi postupci legalni ili ne, dokle god posao bude obavljen.“

Dodao je da su uticali na izbore širom sveta.

„Tako izgleda moderni kolonijalizam.“

Naveo je da je kompanija učestvovala i u britanskoj kampanji za „bregzit“.

„Zbog Trampovog izbora shvatio sam da se radi o jako velikom uticaju“

Vajli je takođe izjavio da je jedan od glavnih razloga zbog kojih je odlučio da progovori o slučaju bio izbor Donalda Trampa za američkog predsednika.

„Ne bih rekao da sam to učinio samo zbog Donalda Trampa, ali zbog njega sam shvatio da se radi o jako velikom uticaju. Smatram da takve operacije s informacijama u vojnom stilu ne priliče nijednom demokratskom procesu.“

„Želimo da razgovaramo i sa Zakerbergom“

Vajli je otkrio je da je „Kembridž analitika“, kompanija čiji vlasnik je milijarder Robert Mercer, koristila lične informacije, preuzete bez dozvole 2014. godine, za stvaranje programa koji profilira američke glasače kako bi mogao na njih da utiče personalizovanim političkim reklamama. Kompanija je u vlasništvu investicionog fonda Mercera, koji je u to vreme vodio Trampov savetnik Stiv Benon.

Osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg - Sputnik Srbija
Zakerbergu niko ništa ne može, odbio Parlament Velike Britanije

Haker je izjavio da ranije nije istupio u javnost zbog straha da bi ga Mercer, milijarder koji podupire republikance, „uništio“.

Članovi Odbora pozvali su i osnivača „Fejsbuka“ Marka Zakerberga da im predoči dokaze o skandalu, a on je odlučio da pošalje svoje zamenike. Međutim, britanski poslanici i dalje žele da ga ispitaju.

„Želimo da razgovaramo i sa Zakerbergom“, rekao je predsednik Odbora Demijan Kolins, dodavši kako se to može uraditi i putem video-linka.

Indeks

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala