Đurić: Vukli su me kao psa i pevali „Alahu ekber“

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICMarko Đurić i predstavnici Srba sa KiM na konferenciji za novinare
Marko Đurić i predstavnici Srba sa KiM na konferenciji za novinare - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da su u ponedeljak „albanski separatisti pokušali da na brutalan način, nasiljem i terorom zauzmu sever Kosova“.

Đurić, koji se prvi put obratio javnosti posle hapšenja, rekao je da je ponosan na srpski narod, koji se odbranio gandijevskim metodama.

„To za mene nisu policajci, to je razularena teroristička banda. Poslali su ih na goloruke i nenaoružane ljude. To je sramota i njih i onih koji su ćutali i tako se saglasili“, kazao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Brutalnost kosovske policije prema Srbima - Sputnik Srbija
Specijalca u glavu! Ko je mladić — simbol otpora Srba brutalnom nasilju Albanaca

Đurić je rekao da pripadnici kosovske policije nisu zvaničnici već „naoružane falange“ i istakao da su njega „vukli kao psa“, da su pokušavali da ga ponize, kao i Srbiju i srpski narod.

„Stavili su me u jedan od transportera, udarali me, pokušavali su da me zastraše, nabijali mi pušku u stomak, jedan je izvadio i nož, slikali su selfije. Pevali su na putu do Prištine, uzvikivali ’Alahu ekber‘“, kazao je Đurić.

Ipak, kako je rekao, on ima bolove, ali se oseća dobro.

„Da nije bilo jednog poziva iz Beograda, nasilje i teror nad Srbima bi se nastavio“, rekao je Đurić, ali nije otkrio koji je to bio poziv.

Đurić i predstavnici Srpske liste obratili su se novinarima posle konsultacija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Direktor Kancelarije za KiM je rekao da je njegov dolazak na Kosovo i Metohiju bio najavljen na vreme, više od 70 sati pre skupa na kojem je učestvovao, u skladu sa svim sporazumima i da je notorna laž da institucije u Prištini o tome nisu bile blagovremeno obaveštene.

Đurić je na pres- konferenciji kazao da su najavu dolaska uredno najavili, u skladu sa sporazumima, i na vreme obavestili i međunarodne misije i predstavnike privremene samouprave u Prištini.

Gradonačelnik severne Kosovske Mitorvice i predsednik Srpske liste Goran Rakić - Sputnik Srbija
Srpska lista će izaći iz kosovske vlade, Srbi sami prave ZSO

„Notorna je laž da nisu blagovremeno obavešteni o tome, jer smo više od 70 sati pre skupa poslali najavu i ponovili je više puta“, istakao je Đurić.

Naveo je i da je u petak sa Aleksandrom Vučićem bio na sastanku u Briselu i da se tokom razgovora nasmešio na nešto što je iznela albanska strana, jer mu je to izgledalo potpuno besmisleno, nakon čega su sa albanske strane stigli „siktanje“ i pretnje.

„Predsednik Vučić nije to dozvolio i sasekao je taj način obraćanja. Ali već tada je bilo jasno u kojem pravcu stvari idu — da se obesmisli dijalog i potkopa šansa za postizanje kompromisa“, rekao je on.

Đurić je najavio da će danas u Beograd doći jedna predstavnik EU i da će javnost o tome obavestiti predsednik Srbije.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala