Veliki projekat ruske i srpske vojske u centru Beograda

© Sputnik / Aleksandar MilačićMinistar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević sastao se u Moskvi sa zamenikom ministra odbrane, generalom Dmitrijem Bulgakovom, poručivši tom prilikom da je zaštita vojnih memorijala na teritoriji Srbije pod ingerencijom Ministarstva na čijem je čelu i da je to jedan od prioriteta.

Đorđević je rekao da između Srbije i Rusije postoji dobra saradnja u oblasti odbrane koja odražava strateško partnerstvo.

„Sporazum o statusu vojnih memorijala predstavlja primer očuvanja i unapređenja tradicionalno dobrih odnosa Srbije i Ruske Federacije. Nastojaćemo da vodimo računa o memorijalima podignutim u čast heroja koji su dali živote za slobodu i nezavisnost naših naroda. Planiramo da u narednom periodu obnovimo i rekonstruišemo neke od ratnih memorijala posvećenih palim ruskim borcima na teritoriji Srbije“, kazao je srpski ministar.

Groblje oslobodilaca Beograda je prvo u planu za obnovu, naveo je Đorđević.

Na tom mestu su sahranjeni borci Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i borci Crvene armije.

„To groblje je od velikog istorijskog i kulturnog značaja za oba naroda, čuva sećanje i pokazuje bratsku ljubav dva naroda koji su se uvek borili na istoj strani“, istakao je Đorđević tokom razgovora sa generalom Bulgakovom.

Srbija će tokom ove godine organizovati niz manifestacija i obeležavanje značajnih godišnjica, posebno kada je reč o 100. godišnjici od početka Prvog svetskog rata, rekao je Đorđević i pozvao predstavnike Ruske Federacije da tim povodom budu gosti Srbije, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Zamenik ministra odbrane Rusije, general Bulgakov kazao je da je svaki susret sa predstavnicima državnog vrha Srbije pokazatelj dobrih istorijskih odnosa i očuvanje tradicije.

„Naše dve zemlje imaju zajedničke interese, jačanje saradnje u mnogim oblastima, a posebno u očuvanju sećanja na tradiciju i istorijsko savezništvo, koje se i danas odslikava u vojnoj i vojno-tehničkoj saradnji“, rekao je Bulgakov.

Za Moskvu je zvanični Beograd iskreni partner koji se zalaže za osnovne principe međunarodne bezbednosti i prava i ključni faktor mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, zaključio je ruski ministar.

Đorđević i general Bulgakov usaglasili su se da je važan kontinuitet saradnje dve zemlje, posebno kada je reč o strateškom partnerstvu u oblasti odbrane i očuvanju i zaštiti vojnih memorijala na teritoriji Srbije.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala