SAD zatvaraju Konzulat Rusije zbog baze i „Boinga“

© AFP 2023 / ROBERT GONZAGAAmerička podmornica iz klase za takozvane jurišne napade usidrena u luci kao deo snaga raspoređenih na zapadnom Pacifiku.
Američka podmornica iz klase za takozvane jurišne napade usidrena u luci kao deo snaga raspoređenih na zapadnom Pacifiku. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Argumenti kojima SAD objašnjavaju zatvaranje Generalnog konzulata Rusije u Sijetlu pokazuju da je „slučaj Skripalj“ bio samo izgovor za proterivanje diplomata iz SAD, smatra ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.
Britanski istražitelji u zaštitnim odelima na mestu trovanja bivšeg pukovnika GRU Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Solsberiju - Sputnik Srbija
Bez presedana: Više od 20 zapadnih zemalja proteruje ruske diplomate

„Zvanični predstavnici američke administracije otvoreno su objasnili da je Generalni konzulat Rusije zatvoren zbog svoje blizine bazi podmornica i fabrici najvećeg dobavljača vojski ’Boinga‘. Kakva je tu veza sa slučajem trovanja britanskog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke?“, navodi se u izjavi ambasadora na Fejsbuku.

Prema rečima Antonova, veličina štete i informaciona priprema i logistika govore „da je zatvaranje najverovatnije ranije planirano, samo je bilo odloženo i čekao se odgovarajući trenutak“.

„Neosnovane optužbe Vašingtona i Londona na naš račun izazivaju sumnju u tesnu koordinaciju i zajedničko planiranje događaja“, dodao je ambasador.

„Unutrašnji problemi, od kojih Vašington i London pokušavaju da skrene pažnju na ’rusku pretnju‘ neće nestati. Našim protivnicima se ne dopada jaka i moćna Rusija, čije mogućnosti su nedavno pokazane“, zaključio je ruski diplomata.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala