Evropske zemlje usvojiće mere borbe protiv hemijskih i bioloških rizika

© REUTERS / Parliament TVBritanska premijerka Tereza Mej obraća se parlamentu
Britanska premijerka Tereza Mej obraća se parlamentu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zemlje Evropske unije su se, u svetlu incidenta u britanskom Solsberiju, dogovorile da preduzmu mere za borbu protiv hemijskih, bioloških, nuklearnih, radijacioni i sajber-pretnji, progres će biti razmotren u junu, izjavila je britanska premijerka Tereza Mej.
Britanski istražitelji u zaštitnim odelima na mestu trovanja bivšeg pukovnika GRU Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Solsberiju - Sputnik Srbija
Zapad Rusiji objavio diplomatski rat

„Evropske zemlje će preduzeti mere za jačanje borbe protiv hemijskih, bioloških, radijacijskih i nuklearnih rizika, kao i mere za jačanje svoje sposobnosti za borbu protiv sajber-napada. Odlučili smo da razgovaramo o napretku u junu. Ministri spoljnih poslova moraće da podnose izveštaje uoči sledećeg saveta“, dodala je Mejova.

Brojne zapadne zemlje objavile su danas o diplomatskim sankcijama protiv Rusije, proterujući ukupno više od sto diplomata. Rusija je obećala da će preduzeti uzvratne mere protiv zemalja koje su je sankcionisale, kao što je to učinila sa Velikom Britanijom početkom ovog meseca.

Britanska premijerka Tereza Mej pozdravila je odluku nekoliko evropskih i severnoameričkih zemalja da uvedu diplomatske sankcije protiv Rusije, izjavio je njen portparol za Sputnjik.

„Pozdravljamo akcije naših saveznika koje jasno pokazuju da stojimo rame uz rame u slanju najsnažnijeg signala Rusiji da ne može da nastavi da ignoriše međunarodni zakon“, citirao je portparol premijerku.

Odnosi Rusije i Velike Britanije naglo su se pogoršali zbog incidenta u britanskom Solsberiju, gde su otrovani bivši pukovnik GRU-a Skripalj, koji je radio za britanske obaveštajne službe, i njegova ćerka Julija. Britanska strana tvrdi da je Rusija umešana u trovanje Skripalja nervnim agensom A-234, što Rusija kategorički negira.

Ranije je 14 zemalja EU, kao i SAD, Kanada i Ukrajina odlučilo da protera ruske diplomate u vezi sa incidentom u Solsberiju.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala