„Ako se Balkan zatrese, trešće se i Evropa“

CC0 / Pixabay / Džinovska noga
Džinovska noga - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatski evroparlamentarac Tonino Picula upozorio je da mir, stabilnost i budućnost Evrope zavise od situacije na Zapadnom Balkanu, te je poručio da je Balkan veoma osetljiv i krhak, a ako se zatrese, trešće se i Evropa.

Picula u autorskom tekstu za „Juropijen vestern Balkan“ ukazuje da se ne sme dogoditi da Balkan postane predmet brige za evropske političare. Posle finansijske i migrantske krize, EU ne treba nova nevolja na jugoistoku koja će pretovariti krhku ahritekturu njenih unutrašnjih veza, naveo je hrvatski evroparlamentarac i dodao:

Izlaz - Sputnik Srbija
Zapad priprema Srbiji ponudu koju neće moći da odbije — ima li izlaza (video)

„Balkan je veoma osetljiv i krhak, a ako se zatrese, trešće se i Evropa.“

Usvajanjem Strategije Evropske unije za zapadni Balkan potvrđena je evropska budućnost regiona, ova perspektiva ističe prioritete i polja na kojima bi trebalo pojačati saradnju i specifične izazove sa kojima se suočavaju države na tom području, smatra Picula.

Picula kaže da EU istovremeno treba da se pripremi za nove članove u finansijskom i institucionalnom kontekstu.

„Moramo da budemo jači, čvršći i efikasniji pre nego što postanemo veći“, navodi Picula.

On priča o „krizi bez presedana“ na spoljnim granicama EU, kao i o problemima o internom funkcionisanju bloka.

„U ovim uslovima EU su potrebni dokazi da je sposobna da rešava velike probleme našeg kontinenta u 21. veku, kao što je bila sposobna u drugoj polovini 20. veka. Sve što doprinosi takvoj slici, EU će morati da podrži Brisel“, piše Picula.

Podsetivši da je Bugarska u januaru preuzela predsedništvo nad EU, naglašava da ta država želi da sa svakom zemljom regiona formira jasan plan akcije sa konkretnim koracima, koji će ubrzati pristup EU.

Samit EU u Briselu - Sputnik Srbija
EU poručila Zapadnom Balkanu: U junu ponovo o proširenju

„Bez davanja lažnih nada Bugarska će se fokusirati na jačanje regionalne saradnje i dobrih odnosa sa komšijama, kao i na razvoj transportne i energentske infrastrukture, razvoj komunikacija i obrazovanja“, navodi Picula, dodajući da bi Bugarska mogla da bude „vredan posrednik“ u pregovorima zemalja Zapadnog Balkana sa EU.

Piše kako će Bugarska biti posvećena Zapadnom Balkanu i politici širenja i integracije.

Prema njegovim rečima, stagnacija na Balkanu proizvodi probleme, a ne stabilnost i utiče na političke konflikte unutar država, što dalje utiče na odnose zemalja.

Kako kaže, pozivajući se na situaciju na Kosovu, bitno je da EU odgovori i pokuša da spreči takve tragične događaje u regionu.

Ocenjuje da je Crna Gora najviše postigla po pitanju članstva u EU na Zapadnom Balkanu, ali da mora da reši svoje unutrašnje probleme.

Tanjug

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala